Woensdag 28 december is er een spelletjesmiddag in Oversingel.
Woensdag 28 december is er een spelletjesmiddag in Oversingel. Foto: Brian Elings

Voor een nieuw project: wensenvervullers gezocht

WEESP - In Oversingel hangt sinds kort een bord waarop staat 'Wens zoekt talent'. Hierop kunnen bewoners van het zorgcentrum én alle andere (oudere) inwoners van Weesp opschrijven wat ze graag nog eens zouden willen doen. Dat kan van alles zijn: van een bezoek aan iemands geboortedorp tot het samen bijwonen van een voetbalwedstrijd. Diverse wensen zijn al in vervulling gegaan, maar Vivium zou graag nog veel meer mensen gelukkig maken.

door Marieke van Veen

In 2014 werd het concept Zorgeloos Wonen ingevoerd binnen Oversingel, een nieuwe opzet als gevolg van bezuinigingen vanuit het Rijk. De bewoners zijn tegenwoordig huurders en niet zozeer cliënten. Afhankelijk van hun situatie stellen zij zelf een pakket van aanvullende diensten samen, zoals maaltijden en schoonmaak.

Oversingel is dus geen tehuis meer en dat heeft ook gevolgen voor de gemeenschappelijke ruimtes. In het verleden waren het restaurant, de verschillende clubjes en andere activiteiten vooral bedoeld voor bewoners. Vandaag de dag staat de deur voor iedereen open, maar nog lang niet alle Weespers zijn hiervan op de hoogte. Marjolein Brüning, directeur Zorgeloos Wonen, ziet dat graag anders: "We hebben vele leuke activiteiten, zowel wekelijks als zo nu en dan. Denk aan wandelingen, bingo, schilderen, zingen, creatieve ochtenden en concerten. Die zijn voor iedereen toegankelijk. Daar vragen we wel een kleine vergoeding voor, want je hebt toch te maken met materialen, zaalhuur en koffie en thee. Maar gelukkig hebben we een geweldige groep vrijwilligers en kunnen we de eigen bijdragen van de deelnemers hierdoor binnen de perken houden."

Woensdag 28 december houdt Oversingel op verzoek van geïnteresseerden een spelletjesmiddag. Van 14.00 tot 16.00 uur kan iedereen die dat leuk vindt - jong én oud - aanschuiven aan de speeltafels. Er zijn verschillende bordspelen aanwezig, zoals ganzenbord en rummikub. De kosten bedragen vier euro per persoon, dat is inclusief koffie/thee en een lekkere oliebol. Verder wijst Brüning graag nog even op het wensenbord in de gang: "Loop eens binnen om te kijken of er een wens tussen staat waar je iets mee kunt. Dat geeft je de kans iets voor een medemens te doen, zonder een structurele verplichting aan te gaan. Er zijn al diverse succesvolle koppelingen geweest en dat wordt als heel waardevol beschouwd, zowel door de wenser als door de vervuller."
Op www.vivium.nl/oversingel-activiteiten-en-verenigingen zijn alle activiteiten terug te vinden.