De Sinnigvelderstraat rond de klok van één uur 's nachts: koud, donker en doodsstil.
De Sinnigvelderstraat rond de klok van één uur 's nachts: koud, donker en doodsstil. Foto: Christian Pfeiffer

Door de open gordijnen zie je op tafel een iMac staan

WEESP - Het is gebruikelijk dat er rond de kerstdagen meer wordt ingebroken dan normaal. Maar een piek zoals de afgelopen weken is opmerkelijk. Ook de specifieke plek: de wijk Hogewey. Toeval of niet?

door Christian Pfeiffer

De nacht van zaterdag op zondag, rond de klok van één. Een zwarte Golf raast op hoge snelheid in de verte voorbij op de Amstellandlaan. Een huisfeest aan de Plataanlaan is snel uit de hand aan het lopen: vuurwerk wordt luid lallend afgestoken door de feestgangers, die net de voortuin tot hun nieuwe feestplek hebben verklaard. Even verderop is het muisstil. De rolluiken bij het winkelcentrum zitten hermetisch op slot. Een uur onderweg in de wijk nu, maar er is niemand op straat. Geen hondenbezitters. Geen auto's. Geen fietsers. De mist dempt alle geluiden en maakt de donkerte nog donkerder.

Daar staat een iMac
De stegen zijn onverlicht en vol met overhangend groen, de vluchtmogelijkheden zijn divers. Wie hier snode plannen heeft wordt het ook niet heel erg moeilijk gemaakt. Tegen een schuur staat een ladder onbeheerd omhoog. Tuinen zijn verder niet afgeschermd. Aan de Waarschapsstraat staat een poortdeur open, het is donker. De schuifpui ziet er kwetsbaar uit, de gordijnen zijn niet dicht en op tafel staat een iMac. Hoe groot is de kans dat je hier kan inbreken zonder dat het ooit opvalt? Groot.
Dat de wijk Hogewey in negatieve zin opvalt heeft ook de aandacht van de politie. Vanaf eind vorige week is er extra gesurveilleerd in de wijk, opvallend (in uniform) en onopvallend. Of het geholpen heeft is moeilijk te zeggen, maar er worden over vorige week maar drie inbraken gemeld in heel Weesp: aan de Kikkenstraat (woensdag), aan de Hugo de Grootlaan (ergens in de vorige week) en aan de Hobbemastraat zijn woensdag twee inbrekers overlopen door de bewoners. Dat was rond de klok van 19.20 uur.

Tijdens de extra surveillances is er dus niet ingebroken. Toch is het de vraag of extra politie-inzet het wondermiddel tegen inbraken is; tijdens de nachtelijke rondwandeling lijken bewoners ook gewoon erg gemakzuchtig. Dat is natuurlijk geen vrijbrief voor inbraak, maar een nuchtere constatering. Aan de Aart van der Leeuwstraat is het bij drie huizen meer dan overduidelijk dat de bewoners er echt niet zijn. De gordijnen staan wagenwijd open, waardevolle spullen liggen in het zicht. Bij één huis staat de complete collectie videogames voor de nieuwste Playstation in de vensterbank uitgestald. De controller ligt op de bank ernaast.

Gordijnen dicht
Wijkagent Walter Langendorff benadrukt het nog maar eens extra. "Laat niet zien dat je niet thuis bent!" Gordijnen of vitrage kunnen dicht, de lampen op een tijdschakelaar en de spullen uit zicht. Ook doet hij een oproep naar iedereen die zich toch op straat bevindt om alert te zijn. Rare personen die niet in de wijk horen, langzaam rijdende auto's, scooters die stilstaan met vage figuren erop: het is allemaal voldoende om 112 te bellen. De politie komt liever een of twee keer voor niks dan te laat.

Kan je hier inbreken zonder dat het erg opvalt? Ja.

Er zijn de afgelopen weken geen opvallende successen geboekt tegen de inbraakgolf, maar de afgelopen dagen is het weer rustig. Dat kan ermee te maken hebben dat de inbrekers van buiten Weesp komen en de focus weer verleggen naar andere plaatsen.