Burgemeester Van Bochove wordt geïnterviewd door Radio Weesp.
Burgemeester Van Bochove wordt geïnterviewd door Radio Weesp. Foto: Christian Pfeiffer

'Goed als mensen zich laten horen, maar de toon is wel erg veranderd'

WEESP - 2017 wordt een belangrijk jaar voor Weesp, stelt burgemeester Bas Jan van Bochove in een eindejaarsgesprek met André Verheul op Radio Weesp. Wordt het Gooise Meren of Amsterdam? En wordt het een vergaande samenwerking of een fusie? Ook over het afgelopen jaar heeft de tijdelijke burgervader - hij heeft net een jaar 'bijgetekend' - wat te zeggen: "De manier waarop mensen denken elkaar te kunnen bejegenen in de sociale media, daar word ik niet vrolijk van."

door Marieke van Veen

U blijft nog een jaartje langer. Hoe kwam u in 2014 in Weesp terecht?
"Ik zat aan mijn bureau te werken toen de telefoon ging. Het was een medewerker van de provincie Noord-Holland. De commissaris van de Koning had een vraag: was ik eventueel beschikbaar voor de gemeente Weesp?"

Waarom belde hij u, denkt u?
"Ik denk dat hij een lijstje heeft met namen met mensen die beschikbaar zijn en die in zijn ogen ook geschikt zijn om tijdelijk het burgemeesterschap aan te gaan."

U zei meteen ja?
"Het leek me wel wat. Ik wist al wel het een en ander af van wat er in Weesp speelde en dat sprak me wel aan."

Zoals?
"De ontwikkeling van de Bloemendalerpolder, de uitbreiding van het spoor, de verbreding van de A1 en de A9 en natuurlijk de bestuurlijke toekomst van Weesp - er was toen net de herindeling die niet door was gegaan."

Heeft u van de commissaris nog een bepaalde opdracht meegekregen?
"Ik heb de commissaris toen verder amper gesproken. Toen ik op gesprek kwam bij de fractievoorzitters wenste hij me een goed gesprek toe. Meer niet."

Niets in de zin van: Bas Jan, zorg jij nou eens dat die herindeling er doorkomt?
"Absoluut niet. Ik snap de vraag, hij wordt me vaker gesteld. Maar ik heb geen opdracht gekregen."

Wat was uw eerste indruk van Weesp?
"Een aantrekkelijke gemeente met enthousiaste mensen. Er werd meteen gevraagd of ik er in november nog was, dan kon ik de sinterklaasintocht meemaken. Die mensen zeiden niets te veel. Ik heb menig intocht bijgewoond, ook als vervanger van de burgemeester, maar de intocht in Weesp is wel echt iets heel bijzonders hoor. Die boot die door de sluis komt, de luidende kerkklokken, zo veel pieten... Dat zegt ook iets over de betrokkenheid van mensen bij de stad. Ik kwam die dag met de trein vanuit Almere. Er stapten nog meer mensen in, die gingen ook naar de intocht van Weesp. Uit hun gesprekken maakte ik op dat het mensen waren die in Weesp zijn opgegroeid en nu nog steeds voor de intocht teruggaan naar hun geboortestad. Ook dat is bijzonder en getuigt van betrokkenheid."

Wat is u tegengevallen?
"Niet veel, het is een beetje plussen en minnen. In mijn 'vorige leven' als gemeentebestuurder kwam ik dingen tegen die ik nu ook weer tegenkom. Wat ik wel opvallend vind zijn de reacties op de sociale media, daar word ik niet vrolijk van."

Wat bedoelt u daar precies mee?
"Onjuistheden, een nare en harde toon... De manier waarop mensen denken elkaar te kunnen bejegenen via sociale media zijn veranderd. Natuurlijk: onvrede is van alle tijden. Ik heb ook geen bezwaar tegen commentaar, het is goed als mensen van zich laten horen. Maar de toon die men kiest is wel veranderd. Ikzelf lees nauwelijks sociale media, maar ik word er wel op geattendeerd. Neem het pietenprotest: ik zou daar toestemming voor hebben gegeven en dat werd me erg kwalijk genomen. Maar de tegenstanders van zwarte piet hebben het recht om te demonstreren, daar hadden ze mijn toestemming helemaal niet voor nodig. Maar ik krijg wel van alles naar mijn hoofd geslingerd."

Raakt dat u?
"Het raakt me niet, ik neem er kennis van. We hoeven het niets eens te zijn. In het pietenprotest heb ik geen standpunt ingenomen en ik heb geprobeerd beide kanten recht te doen. Als je wilt dat je mening gehoord of gelezen wordt, uit die mening dan zorgvuldig. Dat hoeft echt niet in prachtige volzinnen, maar wel fatsoenlijk. Laat iedereen in zijn waarde. Het speelt al langer, maar lijkt steeds erger te worden. Laten we een vorm kiezen waarin we met elkaar in gesprek kunnen blijven."
Over het jaar 2016....
"Het was een mooi, maar ook verdrietig jaar. In de wereld zijn verschrikkelijke dingen gebeurd. En Weesp is veel mooie en waardevolle mensen kwijtgeraakt, zoals GroenLinks-raadslid Max van Dorth en Jacqueline van Schaick van de Oranjevereniging. Maar vanuit bestuurlijk perspectief was het een geweldig jaar. We hebben goed samengewerkt op het gebied van het bestuurskrachtonderzoek. Ik ben dan ook heel trots op de gemeenteraad en alle inwoners van Weesp die hieraan een bijdrage hebben geleverd."

Masseert u ons nu toch richting een fusie?
"Nee. Het gaat ook nog helemaal niet om een fusie. De vraag was: waar staat de gemeente en zijn we in staat om zelfstandig de toekomst in te gaan. De gemeenteraad heeft samen met de Weespers naar een antwoord gezocht, eigen keuzes gemaakt, geaccepteerd wat de uitkomst was en daar vervolgens unaniem een conclusie uit durven trekken. Ik gun iedere gemeente zo'n gemeenteraad."

Uw nieuwjaarswens voor Weesp?
"We moeten verder in het proces: waar staan we en waar willen we heen? Ik wens de gemeente Weesp toe daar een goed besluit in te nemen."

Waarom woont u niet in Weesp?
"Ik zit hier in principe tijdelijk. Daarbij heb ik natuurlijk ook rekening te houden met mijn gezin. Maar ik ben heel betrokken bij Weesp. Ik ben ook vaak op plekken en evenementen te vinden waar men mij niet per se verwacht. Het verbaast me dan als ik herkend word. 'Aan de kant voor de burgemeester!', hoor je dan. Nee, dat vind ik niet vervelend. Nou ja, soms wel als mensen iets te veel gedronken hebben. Maar ik vind het over het algemeen helemaal niet erg als mensen me aanspreken, hoewel ik op dat moment op straat natuurlijk niet veel voor ze kan doen. Ik adviseer ze dan op een ander moment naar het stadhuis te komen."

Wat doet een burgemeester zoal op een doorsnee werkdag?
"Vooral heel veel vergaderen. Ik zit ook in het bestuur van de Veiligheidsregio, ben portefeuillehouder Financiën in de Veiligheidsregio en zit in het bestuur van de regio Gooi en Vecht. En soms mag ik op visite bij een diamanten bruidspaar. Dan eten we taart en praten over hun leven. Een mooie afwisseling."

Uw bucketlist voor 2017?
"Weesp begeleiden naar een goed voorstel voor de bestuurlijke toekomst van Weesp. En dat ik dit werk ook volgend jaar op een leuke, ontspannen en plezierige manier kan blijven doen."