Aukje en Gjalt Zondergeld nemen met trots de erepenning in ontvangst
Aukje en Gjalt Zondergeld nemen met trots de erepenning in ontvangst Foto's: Christian Pfeiffer

'Dit ereburgerschap ervaren wij als een hele grote eer'

WEESP - Historici Gjalt en Aukje Zondergeld zijn woensdagmiddag onderscheiden met de Erepenning van Weesp. Het schrijversechtpaar mag zich daarmee ereburger van de stad noemen. De uitreiking vond plaats tijdens de presentatie van hun derde en laatste deel van de 'Geschiedenis van Weesp' in De Weesper Boekhandel. Het echtpaar was blij verrast: "Dit hadden we totaal niet verwacht. Wat een verrassing!"

Wil je weten hoe de armenzorg in de 17de eeuw in Weesp was geregeld? Aukje weet het. Op zoek naar de sociale problematiek van de 19de eeuw? Gjalt beschreef het. Het echtpaar Zondergeld beschreef samen de geschiedenis van Weesp van het ontstaan in de prehistorie tot het jaar 2000. Een enorme klus. Of zoals burgemeester Bas Jan van Bochove zei. "U bent de sleutel van onze gemeenschap. Een vraagbaak daar waar het gaat om de oorsprong van onze Weesper samenleving en cultuur."

Geschiedenis
Het echtpaar Zondergeld verdient de eretitel ereburger vanwege hun inspanning voor de Weesper geschiedenis. Bij de uitreiking van de erepenning aan Aukje roemde Van Bochove haar uitzonderlijke verdiensten op cultureel en historisch gebied. Al jarenlang levert zij veel inspanningen om de gehele geschiedenis van Weesp te beschrijven. Het eerste boek, 'Geschiedenis van Weesp, van prehistorie tot de moderne tijd', verscheen in 1990 en is van haar hand. Ook is Aukje langdurig werkzaam geweest als conservator van het toenmalige Gemeentemuseum. Dankzij haar bemoeienis heeft het museum een unieke en goed gedocumenteerde collectie kunnen opbouwen.

Bij de uitreiking van de erepenning aan Gjalt werden zijn verdiensten op cultureel en historisch gebied gememoreerd: in coproductie met Aukje schreef hij Geschiedenis van Weesp, deel II 1850 – 1945'. Daarnaast strijdt hij al jarenlang voor het behoud van monumentaal Weesp, onder meer in de voormalige Vereniging tot Behoud van Karakteristiek Weesp. Gjalt en Aukje zijn zeer verguld met de eer die zij van Weespers mogen ontvangen: "Het ereburgerschap wordt vanuit de bevolking aangevraagd. Dat maakt het heel speciaal. We zijn dan wel geen geboren Weespers, maar we voelen ons wel zo. We hebben ons aan Weesp verbonden en dan is dit ereburgerschap wel een hele grote eer."

Hun nieuwste boek behandelt de geschiedenis van de stad vanaf 1945 tot aan het jaar 2000. Er is aandacht voor Indië, de wederopbouw, sociale en politieke kwesties en het rijke verenigingsleven. Aukje: "Na de oorlog herpakt men zich weer: het is de tijd van de wederopbouw, verstoord door de Indische zaak. Uiteindelijk zijn het vooral de burgemeesters die het voortouw hebben genomen om Weesp weer te laten bloeien; pas later zag je hoe de burgers zich steeds meer gingen roeren." Politiek en democratiseringsprocesen behoren tot het stokpaardje van Gjalt: "Het leuke van deze recente geschiedenis is dat mensen veel dilemma's in de raad zich nog levendig zullen herinneren. Aukje heeft mij echt moeten temperen om niet te veel namen te noemen. Samen schrijven is leuk, maar ook niet altijd gemakkelijk. Je moet het met elkaar eens worden."

Het boek is onder meer te verkrijgen bij De Weesper Boekhandel.

De drie delen van 'Geschiedenis van Weesp