Stefan Stasse is deze week elke avond te horen in de Top2000.  Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.
Stefan Stasse is deze week elke avond te horen in de Top2000. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Vooruitblikken

Jan: "Jan Kooper."
Stefan: "Jan! Dit is ons laatste telefoongesprek van 2016."
Jan: "Ja, dacht er ook net aan. Moet wel een gesprek op niveau worden. Wou jij het hebben over het afgelopen jaar of liever direct vooruitblikken op 2017 inclusief goede voornemens? Ik heb zelf weinig woorden voor 2016. En vooruitblikken en voornemens, daar ben jij veel beter in."
Stefan: "Ik had wel iets algemeens voorbereid. Zal ik dat voorlezen?"
Jan: Ja!"
Stefan: "Het is bijna zover, dan ontkurken we hoopvol in de nagalm van de Bohemian Rhapsody het jaar 2017. Dat voelt als het moment vlak voor het doek opengaat. Dat voelt als het moment vlak voor een wedstrijd begint, als een startschot. Alles kan er gebeuren, niks lijkt onmogelijk. Het is vaak helaas een kortstondig moment. Maar toch: dat moment van optimisme is onvergelijkbaar. Dan wordt 2017 even het jaar dat we alles anders gaan aanpakken, dat we geschiedenis gaan schrijven. We laten ons niks meer wijs maken in 2017. We stemmen straks massaal op onszelf, want zo veel verschillen we niet. We laten ons niet meer gek maken, we laten ons niet meer uit ons verhaal jagen door doemdenkers en haatzaaiers. We gaan vanuit dit kleine stadje Weesp als een ridder zonder schild ouderwets de liefde prediken. We gaan niet voor 'doe ff normaal', we gaan voor uitzonderlijk, we gaan voor anders. Meer respect voor welke leefstijl dan ook, we gaan het doen zoals verpleeghuis De Hogeweyk het anders doet dan alle andere verpleeghuizen."
Jan: "....Mmmm."
Stefan: "Vind je het niks? Te hoogdravend, te weinig gezond cynisme, te weinig cabaret...?"
Jan: "Nee, ik vind het wel mooi gezegd. Misschien moet je eraan toevoegen: we leven dan wel in een rare tijd, maar het is altijd een rare tijd. En even tussen jou en mij: jij ben een vis. In 2017 gaan we over van het tijdperk vis naar het tijdperk van de waterman... en dat ben ik!"
Stefan: "... Ja, en dan?"
Jan: "Het tijdperk van de waterman is volgens Wikipedia het tijdperk van vrijheid, humaniteit, idealisme, elektriciteit, filantropie, waarachtigheid, doorzettingsvermogen, menselijkheid en besluiteloosheid."
Stefan: "Nou, daar heb ik dan alle vertrouwen in."
Jan: "Hou vol."
Stefan: "Hou vol, ook in 2017."