Op 7 juni stelt een aantal Vestingbewoners hun tuinen open. Een ideale gelegenheid eens te kijken op plekken waar je anders uiteraard nooit komt.
Op 7 juni stelt een aantal Vestingbewoners hun tuinen open. Een ideale gelegenheid eens te kijken op plekken waar je anders uiteraard nooit komt. Foto: Bob Awick

Spannend kijkje in de achtertuin van vestinghuizen

NAARDEN – De Vesting bestaat uit meer dan prachtige gevels en smalle straatjes. Om het jaar stelt een aantal vestingbewoners daarom hun achtertuin open voor publiek. Vestingtuinen Achterom vindt dit jaar plaats op 7 juni.

Tussen 11.00 en 16.00 uur kunnen geïnteresseerden de tuinen en achtergevels van zo'n twintig vestinghuizen bekijken. De eerste keer, in 2000, waren dat er twaalf. Ook het aantal bezoekers is stijgende. Myrthe Sanders, een van de organisatoren, laat weten dat er in het eerste jaar zo'n 100 belangstellenden op afkwamen en dat het aantal inmiddels is gestegen tot 300. Zelf stelt ze ook haar tuin open. "Wij hebben een mooi gesnoeide appelboom in de tuin en verder staan er veel varens." Elke editie wordt er naar een bijpassend thema gezocht. Dit jaar zijn dat de muurgedichten die op de vestinggevels prijken. Ook werd de openstelling al eens gecombineerd met een historische beschrijving van het betreffende pand.

Heel spannend

Iedereen die meedoet wil natuurlijk dat zijn of haar tuin er goed uitziet. Er ontstaat dan ook in januari al een heuse vestingtuinkoorts, vertelt Sanders. Een officiële welstandscommissie is dus niet eens nodig. Behalve dat de tuin via een achterom te bereiken is zijn er ook geen voorwaarden om mee te mogen doen. "Soms is dat heel spannend. Je loopt door kleine steegjes en opeens sta je in een paradijs. Sommige mensen hebben hele exotische planten en een andere tuin staat weer vol rozen. De meeste tuinen in de Vesting zijn klein en het is leuk te zien wat mensen met hun tuin doen." Zelf was ze vorig jaar erg gecharmeerd van de achtertuin van haar overbuurvrouw: een voor de Vesting begrippen grote tuin, helemaal in Engelse stijl.

Vooraf aan Vestingtuinen Achterom gaan de deelnemers bij elkaar kijken. Sanders: "Want het is natuurlijk heel leuk om te zien hoe de tuin van je buren er uitziet." Ook geeft het een inkijkje in de verschillende huizen. Een gezonde nieuwsgierigheid is ook de vestingbewoner niet vreemd.

Het initiatief voor Vestingtuinen Achterom is ongeveer twintig jaar geleden met ondersteuning van de Vereniging Vestingstad gestart door Lidy Woldringh, El Buerle en Cornelie van Uuden. Een plattegrond is op de dag zelf af te halen op de St. Annastraat naast nr. 40, op het Ruysdaelplein tussen nummer 21 en 23 en bij het Bezoekerscentrum, Utrechtse Poort.

De vorige editie van Vesting Achterom, in 2013, werd druk bezocht.