Feest vanwege de eerste sleutel. Dit is het project Nieuwe Oogst in de Zuidpolder van Eemnes.
Feest vanwege de eerste sleutel. Dit is het project Nieuwe Oogst in de Zuidpolder van Eemnes. Foto: Carin van den Berg

Nieuwbouwwoning is in deze regio nooit ver weg

In Gooi en Vechtstreek verrijzen de nieuwbouwwoningen als sproeten op het gezicht van meisjes met rooie haren in de zon. Door de bouw over vele jaren uit te smeren, blijft het aanbod in balans met de vraag.

Eerst even een opsomming van de grotere projecten. In de Blaricummermeent tussen Blaricum en Huizen komen 870 woningen. Een deel is al bewoond, net als de Zuidpolder in Eemnes, een project van in totaal 500 woningen, en Villa Industria in Hilversum, goed voor 370 woningen. De grootste nieuwbouwlocatie wordt echter Weespersluis tussen Weesp en Muiden, waar 2.750 woningen gaan verrijzen, aansluitend op het Leeuwenveld, recent al goed voor 250 gloednieuwe huizen. En we tellen nog even door: de Brinklaan in Bussum (54 woningen), Villapark Gooilanden in Loosdrecht (48), Nedervecht in Nederhorst den Berg (44), Mooi Anke in Ankeveen (22), Heidepark en Buitenrijk (19) in Hilversum, Nieuw Cruysbergen in Bussum (18), Steen en Bergh in Laren (16) en ook hier weer de topscore in Weesp: 166 huizen in de sportparkwijk de 6 Weesper Straatjes.

Variatie
sluit aan bij de vraag

En dan nog zijn we er niet, want er zijn nog tal van kleinere bouwprojecten met rond de tien huizen. Zoals het Gooyers Kwartier in Laren, Brediushoeve in Naarden en de Schoolstraat in Huizen. En nog is de opsomming niet compleet.

Als je dat zo eens op een rijtje zet, zou je er Vinex-visoenen van krijgen. Maar de Gooi en Vechtstreek wordt geen Almere Buiten-Zuid. De architecten doen hun uiterste best om de nieuwbouw te laten passen bij het karakter van de omgeving. En in de meeste gevallen zijn ze daar zonder meer in geslaagd. De rieten kappen in 't Gooi blijken nogal een inspiratiebron. Verder is er lekker veel variatie in woningtypen. Dat sluit goed aan bij de wensen van de kopers. Anders gezegd: dat verkoopt lekker. Ook het bouwtempo draagt bij aan het verkoopsucces, want door een gefaseerd aanbod blijft er schaarste op de markt. Er wordt pas gebouwd als er is verkocht. Als dat niet lukt dan wordt er een ander bouwplan gemaakt, zoals bij de 6 Weesper Straatjes zelfs meerdere keren moest gebeuren. De fasering van de bouw kan soms meer dan tien jaar beslaan. Dus voor wie straks aan zijn examenjaar begint, staat (wie weet) later ook een mooi nieuw appartement klaar. Broodnodige vitaliteit in een vergrijzende omgeving.