Afbeelding

Tuincolumn

Zomaar ineens een appje: wil je een tuincolumn schrijven? Eh, ja, waarom ook niet? Niets zo vrolijk als alles wat groeit en bloeit en dat is wel het wereldje waar ik middenin zit. Figuurlijk, want het is mijn vak en letterlijk, want ik woon en werk op de Theetuin in Weesp.

Tuin- en landschapsarchitect zijn houdt voor mij in dat ik vaak achter de computer zit om beplantingsplannen te maken, want daarin heb ik mij binnen ons vakgebied gespecialiseerd. En omdat onze projecten over verschillende werelddelen verspreid liggen 'moet' ik voor de buitenlandse opdrachten ook veel op reis en daar geniet ik van: andere landen, andere volken, andere culturen en natuurlijk ook andere klimaatzones met planten die bij ons niet voorkomen. Zo leer ik er elke keer weer wat bij.

Veel energie steek ik in het bedenken van plantencombinaties die goed passen bij de gekregen opdracht en de plek. Ons eigen stukje privétuin is, zoals zo vaak bij beroepslieden, het stiefkindje. Gelukkig heeft mijn partner Niek net de helft geadopteerd als groentetuin en scharrelt er zowaar weer een egeltje tussen onze planten. De laatste jaren zagen we deze diertjes steeds minder vaak. Een landelijk fenomeen door het toegenomen autoverkeer, maar ook de zachte winters zijn fataal voor dieren die in winterslaap gaan. Ze worden te vaak en te vroeg wakker, wat heel veel energie kost, en vinden dan nog geen voedsel. De klimaatverandering dringt dus zelfs door in onze eigen tuin: zachte, nattere winters, hittegolven, periodes van extreme droogte of juist weer hevige regenbuien.

In de grote steden wordt de hitte 's zomers zelfs ondraaglijk (urban heat island effect) terwijl tijdens tropische regenbuien de riolen overlopen.

Als landschapsarchitecten hebben we hier heel veel mee te maken, want met groen in de vorm van straatbomen, gevelbegroeiing en daktuinen kun je deze problemen deels oplossen. Het terugdringen van de wateroverlast moet door de overheid aangepakt worden door vooral het verhardingsoppervlak in de steden te verminderen en wateropvangplekken aan te leggen (sponge city). En kijk, deze oplossingen zijn natuurlijk ook op kleine schaal in onze eigen tuinen toepasbaar: tegels eruit, groen erin. Met meer bomen, klimplanten en bloemen kunnen we allemaal met ons eigen stukje groen een beetje bijdragen aan het oplossen van een wereldprobleem. En dan liefst ook nog een wadi of vijver…Een leuke klus voor de komende zomer!