Afbeelding

Goud

Zaterdag slingerde ik mijn eerste potje honing. Mijn nieuwste hobby is imkeren en wekelijks word ik door de Weesper imker Gert Admiraal geïnstrueerd hoe we met ons bijenvolkje moeten samenwerken om hen vervolgens een deel van hun voedselvoorraad te ontfutselen. Hoewel het vloeibare goud superlekker smaakt, zou ik ook best zonder kunnen, maar gewasbestuiving is de werkelijke reden waarom het van het grootste belang is dat het niet alleen goed blijft gaan met de bijen, maar ook met de hommels, vlinders en andere insecten.

Zonder hier in te gaan op de oorzaken van bijensterfte is het duidelijk dat in ieder geval ook voldoende nectar en stuifmeel noodzakelijk is om de afname van het bijenaantal te keren. De gemeente kan hierin voorzien door bij de aanplant van straat- en parkbomen juist die soorten te kiezen waar de bij haar voedsel uit haalt. Ik noem hier een paar belangrijke die elkaar als voedselbron opvolgen: de wilg bloeit als eerste met zijn wilgenkatjes in het vroege voorjaar, in juni gevolgd door de acacia met zijn roomwitte, welriekende bloemtrossen en de linde in juli. Vervolgens doet de honingboom zijn naam eer aan met witte bloempluimen in augustus. Als de gemeente dan ook nog braakliggende bouwterreinen inzaait met speciaal voor bijen samengestelde wilde bloemenmengsels, levert zij een flinke bijdrage aan de biodiversiteit.

Op de Theetuin gaan we in het najaar ook een aantal bomen planten die heel toepasselijk bijenboom heten, de Tetradium daniellii. Dit kleine parasolvormige boompje bloeit in de nazomer met geelwitte bloemschermen gevolgd door donkerrode bessen: ook geschikt voor de wat grotere particuliere tuin. In een kleine tuin, op een balkon of dakterras kun je bijen ook blij maken met een bijenhotel en planten die rijk aan nectar zijn, oftewel drachtplanten, zoals klimop en kamperfoelie of wintergroene struiken zoals buxus, struikklimop, cotoneaster, berberis en tijm. En je kunt natuurlijk jezelf en de bijen plezieren met kleurrijke vaste planten in je tuin met voorjaarsbloei, zoals Alyssum, Arabis en Bergenia. Voor de zomerbloei kun je denken aan kattenkruid, distels, slangenkruid, korenbloem, klokjesbloemen, salie, kattenstaart, pioenrozen en rozen, terwijl zonnebloemen en herfstasters in de nazomer nog voor stuifmeel en nectar zorgen.

Ik heb een enorme bewondering gekregen voor het werk dat dit ijverige insectje verricht. U ook? Kijk dan eens op de website van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging: www.bijenhouders.nl en op de website van de bijenschans in het Corversbos in Hilversum: www.bijenschanscorversbos.nl.