Afbeelding

Lichtplan

WONING BOUWEN / VERBOUWEN OF INRICHTEN?
DENK VOORAF NA OVER EEN GOED LICHTPLAN!

Bij het inrichten van een huis wordt vaak eerst aan meubels, gordijnen, vloer, kleur van de wanden, etc. gedacht. Verlichting komt doorgaans op de laatste plaats. Echter, de verlichting bepaalt de sfeer en uitstraling van je interieur. Daarom is het tijdig maken van een lichtplan méér dan raadzaam. Waar wil je welk gewenst licht? Wat moet de uitstraling zijn? Moet het functioneel zijn (boven een lees- of werkplek) of sfeerbepalend (rondom een open haard)?

Ga je nieuw- of verbouwen? Maak het lichtplan dan vooraf! De aannemer zal er zorg voor dragen dat alle aansluitpunten vóóraf in de muren en het plafond worden aangebracht.

Hoe vervaardig je een lichtplan?

Basisverlichting

Je start met het maken van een plattegrond van de ruimten waarin de meubels zijn ingetekend. Een lichtplan wordt opgebouwd uit verschillende soorten verlichting. We starten met de basisverlichting. Hiermee bedoelen we de verlichting die ervoor zorgt dat de ruimte voldoende en gelijkmatig wordt verlicht. Geef op de plattegrond aan waar je de basisverlichting wilt plaatsen. Als basisverlichting worden vaak spotjes, in- of opbouw, toegepast.

Functionele verlichting

De functie van de ruimte is bepalend voor de keuze van de verlichting. De keuken vraagt om andere verlichting dan de slaapkamer of de televisiekamer. Vaak zijn ruimtes ook multifunctioneel. Als de eettafel ook als werktafel wordt gebruikt, dan moet je het licht wel kunnen dimmen. Of wellicht is er in hoogte verstelbare verlichting voor die plek gewenst?

Accentverlichting

Hou ook in de ruimte rekening met een eventuele nis, kunstwerk of schilderij dat je mooi wilt uitlichten.

Decoratieve verlichting

De decoratieve verlichting maakt het lichtplan compleet. Door het plaatsen van wandarmaturen, een kroonluchter in de hal of bijvoorbeeld een staande lamp, die allemaal onafhankelijk door middel van een dimmer of Hue-systeem (via je mobiele telefoon) van elkaar gedimd kunnen worden, kun je een optimale sfeer creëren.

Professioneel advies

Mocht je zelf niet in staat zijn een goed lichtplan te maken, dan adviseer ik om een professional in de hand te nemen voor een vakkundig advies. Daar zul je geen spijt van hebben!