Afbeelding

De juridische aspecten van samenwonen

Je partner huurt een appartement in Bussum, jij in Hilversum. Jullie zijn nu al geruime tijd samen en willen een volgende stap zetten in de relatie, samenwonen dus. Dat is alleen maar hartstikke leuk. Toch?

Notaris Van de Griend stelt dat je nog steeds van elkaar moet genieten, maar dat het ook belangrijk is je iets verder te verdiepen. "Romantiek is mooi en heeft eigenlijk geen juridische kanten. Het krijgt pas juridische kanten als de romantiek en liefde ook leiden tot vermogensrechtelijke gevolgen."

Wanneer je besluit samen iets te huren, zijn er daarom verschillende vragen die je jezelf moet stellen. "Staan beide partners inderdaad als medehuurders op het huurcontract en wie neemt het huurcontract over als de relatie eindigt? Hoe zit het eigenlijk met betaling van de huur? Gewoon 50/50 of moet er een andere verdeling komen als de één al werkt en dus inkomen heeft en de ander nog studeert?"

Daarnaast is het belangrijk te kijken wat van wie is. "Hoe zat het ook alweer met de inboedel en dan met name de antieke kast die je van je oma had gekregen die het weer van haar ouders had gekregen?" Als je ongehuwd gaat samenwonen raadt Van de Griend daarom aan een akte op te stellen waarin dit wordt vastgelegd.

"Het lijstje werkt overigens ook door indien de relatie eindigt door overlijden. In een samenlevingscontract is namelijk het zogenoemde verblijvensbeding opgenomen. Op grond van dit beding schuift het gemeenschappelijk vermogen naar de langstlevende partner. Privévermogen, zoals het vermogen dat is opgenomen op het bedoelde lijstje, zal zonder testament 'gewoon' ten goede komen aan de wettelijke erfgenamen. Kortom, lijstjes zijn van harte aan te bevelen voor het geval de relatie in disharmonie eindigt, maar hebben tevens invloed op de situatie bij overlijden."

Het advies van Van de Griend: "De verliefdheid kan serieuze vormen aannemen en dan kan het ook van harte aan te bevelen zijn ook echt serieus na te denken over de gevolgen daarvan. Aarzel dus ook niet om dat te doen en je goed te laten informeren."