Afbeelding
Foto:

Pindakaas

Je ruikt het soms al, de geur die de nazomer aankondigt. Heerlijk zijn de laatste dagen van deze zomer met prachtige warme avonden, maar geef mij maar de herfst. Ik verheug me alweer op winderige dagen, verkleurende bomen en zelfs op regenbuien. Als je nu de oprit van de Theetuin opgaat weet je het ook: de nazomer begint. Hier staat, nog maar net uitgebloeid, de pindakaasboom die nu met zijn decoratieve grijsblauwe bessen een zoete geur verspreidt. Het lijkt alsof hij zijn naam geen eer aandoet, maar het blad van de Clerodendrum trichotomum ruikt als je het kneust echt naar pindakaas. Een aanrader voor de tuin, dit kleine boompje.

De nazomer is ook het moment om al eens in de catalogus voor voorjaarsbloeiende bollen te duiken en nieuwe soorten te bestellen. Als je al heel vroeg in het voorjaar van bloemen wil genieten moet je al in september bloembollen planten. Ik noem enkele voorbeelden van wat kleinere bolgewassen, bijgoed genaamd, die behalve vroegbloeier ook drachtplant zijn.

In september geplant komen in het nieuwe jaar dan nog voordat de natuur uitbundig gaat knallen sneeuwklokjes, winterakonieten, sneeuwroem, botanische krokussen en blauwe druifjes boven de grond. Omdat ze klein zijn krijgen ze graag een plekje dat goed in het zicht ligt. Ze bloeien eerder dan de vaste planten en leveren met hun vroege bloei nectar en stuifmeel, het allereerste voedsel voor insecten na de winter. En bolletjes in het gras, daar ben ik een fan van. Crocus tommasinianus verwildert prachtig, een veld sneeuwklokjes onder een boom... Tegenwoordig zijn er ook van die leuke kant-en-klare botanische mengsels met kievitseitjes, botanische tulpjes, Narcissus poeticus en zo. Lekker uit de losse pols over het gazon of in de border uitstrooien en daar waar ze vallen, inplanten. Wekenlang lol en je hoeft pas eind mei te maaien.

Toch nog even mijn persoonlijke favoriet noemen, de hondstand: zulke frivole dansende klokken die in een schaduwhoekje oplichten met prachtig dooraderd blad. En het leuke van al deze soorten is dat ze uit bolletjes groeien die jaar na jaar bloemen blijven geven en zich zelfs uitbreiden als ze het naar hun zin hebben.