De overheid voert campagne met 'Energie besparen doe je nu'.
De overheid voert campagne met 'Energie besparen doe je nu'.

Subsidie voor isolatie eigen huis populair

Al bijna 2.800 huiseigenaren hebben sinds half september een subsidie aangevraagd voor het isoleren van hun huis. Wie tegelijkertijd twee isolatiemaatregelen neemt, kan ongeveer 20 procent subsidie krijgen. Er is in totaal 60 miljoen euro beschikbaar voor het nemen van isolatiemaatregelen. De grote interesse komt mede door de nieuwe overheidscampagne 'Energie besparen doe je nu'.

Afgelopen zaterdag was het de Dag van de Isolatie. Op 12 november volgt nog een Duurzame Huizen Route waar bijna 700 energiezuinige huizen, van appartementen en rijtjeshuizen tot monumenten, te bezoeken zijn. Verspreid over het hele land organiseren Energieloketten dit najaar veel activiteiten. Er zijn onder andere pop-upstores die informeren en inspireren om te isoleren en energieambassadeurs geven adviezen. Een goed geïsoleerd huis biedt niet alleen comfort, maar is ook goed voor de portemonnee.

Vijf weetjes over
isoleren van je woning

- Vloerisolatie plus spouwmuurisolatie kost voor een gemiddelde woning eenmalig 3.900 euro. De jaarlijkse besparing is 760 euro. Dat is voordeliger dan het spaargeld op de bank zetten. Er komt ook nog eens een subsidie van ongeveer 20 procent bij.

- HR++-glas in bestaande kozijnen plaatsen kost voor een gemiddelde woning 3.500 euro. De jaarlijkse besparing op de energierekening in een gemiddelde woning is 270 euro.

- Het isoleren van het dak van een gemiddelde woning bespaart 650 euro per jaar aan stookkosten. Bovendien is het huis in de zomer koeler. De investering is 5.200 euro. Investeren in dakisolatie is daarmee net zo gunstig als geld sparen tegen een rente van 8 procent op een spaarrekening.

- Het rendement van investeren in spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een spaarrente van 11 procent. De eenmalige kosten van spouwmuurisolatie voor een gemiddelde woning zijn circa 2.100 euro. De jaarlijkse besparing is 550 euro.

- Veel isolatiemaatregelen zijn weinig ingrijpend. Een spouwmuur isoleren duurt vaak maar een halve dag. Er zijn geen voorbereidingen nodig. Ook vloerisolatie is binnen een halve dag gepiept. De woonkamer blijft ongemoeid, want de meeste vloeren worden vanuit de kruipruimte geïsoleerd. Isolatieglas is snel en eenvoudig aan te brengen. Binnen een dag is de klus geklaard. Isolatie van een schuin dak geeft nauwelijks overlast en rommel. Je hoeft alleen de zolder leeg te ruimen en binnen een dag heb je een goed geïsoleerd dak.