We wensen je alvast fijne feestdagen!
We wensen je alvast fijne feestdagen!

Je huis lekker warm en toch flink besparen

Het zijn de donkere dagen voor kerst. Buiten brandt gezellig de feestverlichting en binnen brandt de kachel. Maar niet onnodig toch?

Op zoek naar wat goede voornemens voor het nieuwe jaar zagen we op milieucentraal.nl zes tips om je huis te verwarmen zonder te verspillen. En het goede nieuws: de tips zijn gratis en van de kosten die je bespaart, financier je volgend jaar moeiteloos een feestelijk kerstdiner voor de hele familie. Sommige liggen zo voor de hand dat we ons niet kunnen voorstellen dat niet iedereen dat al doet. Maar je weet nooit, dus zetten we ze alle zes nog even voor je op een rijtje.

1. Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 240 euro per jaar.

2. Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
3. Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 80 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.

4. Zet de thermostaat op 15 graden als je overdag weggaat. Hiermee bespaar je gemiddeld 140 euro per jaar.

5. Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 50 euro per jaar. Gebruik eventueel een kruik of elektrische deken.

6. Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.

Deze besparingen gelden voor gemiddelde woningen en huishoudens. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van jouw woning. In een woning zonder goede isolatie en met een oude cv-ketel kun je meer energie besparen (omdat je veel meer verspilt), dan in een woning die door woningisolatie en een HR-ketel weinig warmte verliest. In een goed geïsoleerde woning kun je het meest besparen door je thermostaat altijd een graadje lager te zetten.
Bron: milieucentraal.nl.