Overleg tussen raadsleden van de gemeente Weesp. Veel mensen om op terug te vallen hebben ze niet.
Overleg tussen raadsleden van de gemeente Weesp. Veel mensen om op terug te vallen hebben ze niet. Foto: Christian Pfeiffer

In de Weesper politiek zijn nog geen 95 mensen actief

WEESP – Leeft de lokale politiek wel genoeg in Weesp als er slechts een handjevol Weespers actief lid is van een lokale partij? Dat vroeg D66-raadslid Christiaan Zierleyn zich af in een blog op de partijsite. Aanleiding voor het WeesperNieuws om te peilen hoe dat raadsbreed zit. De situatie blijkt één jaar voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen weinig bemoedigend.

door Ruth van Kessel

Met zijn blog poogt Zierleyn Weespers te stimuleren politiek actief te worden, desnoods voor zijn partij D66. In zijn artikel trekt hij een vergelijking met het lidmaatschap van Nederlanders van landelijke politieke partijen. Dat zouden er volgens hem slechts 300.000 zijn, 2,4% van de kiesgerechtigde bevolking. Na een kleine opleving in 2012, het verkiezingsjaar, is de trend weer dalend voor de meeste partijen, een kleine uitzondering daargelaten. Ter vergelijking: Natuurmonumenten heeft momenteel 719.000 leden en daarnaast nog eens 202.000 jeugdleden. "Het is dus niet zo dat we tegenwoordig nergens meer lid van willen worden, alleen politiek is blijkbaar weinig populair", schrijft Zierleyn. Hij trekt deze getallen gemakshalve door naar Weesp en dan blijkt dat er van de 14.500 stemgerechtigde Weespers er slechts 348 lid zijn van een politieke partij. "Als je dan bedenkt dat daarvan een klein deel actief is, hebben we het over 100 of misschien slechts 75 mensen."

Geen gekke gok. Navraag leert dat er bij de in de gemeenteraad van Weesp vertegenwoordigde partijen in totaal 300 mensen lid zijn, van wie er nog geen 95 actief.

Dit is de onderverdeling. Van de 40 leden van D66 Weesp zijn er momenteel 16 min of meer actief, waarvan er twee in de fractie zitten en nog eens drie in raadscommissies. Dat zijn er eigenlijk te weinig om het werk binnen de partij voor elkaar te krijgen. Bij de andere afdelingen van de grote landelijke partijen gaat het al niet veel beter: VVD heeft 8 actievelingen van de 25 leden, bij de PvdA zijn dat er 14 van de 59 leden, en bij GroenLinks zijn dat er 10 van de 40 leden. Het CDA signaleert echter 30 actievelingen onder haar 55 leden en spreekt van een actief netwerk. De WSP registreert 80 leden waarvan er 13 leden daadwerkelijk actief zijn. De partij maakt zich geen enkele zorgen, want, zo stelt voorzitter Tineke Booij: "WSP leeft onder de Weespers; aan commissie- en fractieleden geen gebrek."

Kieslijsten
Deze lage ledentallen zeggen niets over de betrokkenheid van Weespers bij de lokale politiek. Je hoeft immers niet lid te zijn van een partij om erop te kunnen stemmen of je druk te maken over een bouwplan of een fusievoorstel. Toch kun je een aantal zorgwekkende conclusies trekken. Ten eerste dat veel bestuurlijk en politiek talent van de inwoners kennelijk niet benut wordt. Want de raads- en commissieleden komen in principe uit het ledenarsenaal - en daar is de spoeling dun. Een ander belangrijk punt is dat de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen worden vastgesteld door de leden van de partijen. Er is dus nog maar een handjevol mensen dat beslist over wie wij in onze gemeenteraad mogen kiezen.

We willen best ergens lid van worden, maar niet van een partij

Nog een conclusie is dat de lokale politiek de aantrekkingskracht op de inwoners kwijtraakt. Terwijl de gemeenteraad toch over de dingen beslist die zo dicht bij ons staan, ons dagelijks raken. Misschien moet de conclusie ook wel zijn dat sommige partijen in Weesp zich wat menskracht betreft grote zorgen moeten maken. Zowel om het werk dat in de partij verzet moet worden als om het samenstellen van een fatsoenlijke kieslijst voor maart 2018, met het liefst ook nog een beetje sterke wethouderskandidaat.

Bundelen
Wat doen de partijen eraan? De krachten bundelen in de regio, zo blijkt. De VVD voegde zich vorige maand bij de afdeling Gooise Meren en Huizen. Dat plaatst de Weesper liberalen in een groter VVD-netwerk met 300 leden, waarvan er 45 actief zijn. Dat lost echter niet het probleem op van dat er (te) weinig mensen in de politiek willen stappen. "Actief leden werven voor de politiek zou een gezamenlijke actie moeten zijn", zegt raadslid Jan van der Does van GroenLinks. Ook het meer en eerder betrekken van de inwoners bij politieke beslissingen kan een gunstig effect hebben, hoopt hij. Van de DSB kun je niet lid worden. Raadslid Gerton van Unnik zwaait daar alleen de scepter. Hij ziet het probleem niet: "Ledenpartijen zijn echt passé."