Beate van Bragt van de Weesper Buurtwacht en Arjan van Landzaat van de politie slaan de handen ineen: 'De samenwerking heeft effect.'
Beate van Bragt van de Weesper Buurtwacht en Arjan van Landzaat van de politie slaan de handen ineen: 'De samenwerking heeft effect.' Foto: Ruth van Kessel

Politie bevestigt nut van de Weesper Buurtwacht

WEESP - Een kleine twee jaar na de start stelt de Weesper Buurtwacht dat hun aanwezigheid in Weesp zeker bijdraagt aan de veiligheid in Weesp. Ook de gemeente en politie zijn enthousiast. Inmiddels zijn er 1250 Weespers actief, maar dat mogen er wat de initiatiefnemers betreft nog veel meer worden.

door Ruth van Kessel

De Weesper Buurtwacht opereert via de besloten Facebookpagina Weesper Buurtwacht en via WhatsAppgroepen per wijk. Bij het signaleren van onraad informeren leden elkaar, zijn mensen extra alert en wordt er zo nodig een melding gedaan bij de politie. Beate van Bragt is een van de coördinatoren: "We willen natuurlijk zo veel mogelijk ogen en oren in de wijk hebben, zodat verdachte situaties zo veel mogelijk worden opgepakt. Het heeft zijn nut bewezen. Het aantal Weespers dat meedoet groeit, maar het liefst zouden we natuurlijk hebben dat heel Weesp meedoet."

Zodra leden van de Weesper Buurtwacht iets verdachts signaleren in een wijk maken ze een melding op Facebook of in de WhatsAppgroep. Auto's met ronkende motors, een groepje jongeren dat steeds op verschillende plekken in Weesp uit de auto wordt gezet: het kan wat te maken hebben met de recente inbraakgolf. Een voorbeeld van succes van de buurtwacht is recent het oppakken van verdachten van het incident met de kerstboom die tijdens oudjaar terechtkwam op een politiewagen. De jongens werden door leden van de buurtwacht herkend. Van Bragt: "Zo nodig noteren we kentekens en informeren we de politie. We stappen er nooit zelf op af, dat zou niet goed zijn. Dat is immers politiewerk. Het contact met de politie is goed. Ze zijn blij met onze alertlertheid en tips."

Dit wordt bevestigt door wijkagent Arjan Landzaat. Hij schetst nog maar weer eens de kwetsbare bezetting van de politie en daarmee de noodzaak om burgers actief te betrekken bij de veiligheid van hun woonomgeving. De samenwerking met de Weesper Buurtwacht levert concrete resultaten op. Naast het succes in het kerstboomverhaal konden mede dankzij het optreden van de buurtwacht in de recente inbraakgolf drie verdachten worden opgepakt. Landzaat: "We merken echt de effecten. Door hun signalering en ons eigen onderzoek vallen de puzzelstukjes sneller in elkaar. De signalering bevestigt onze vermoedens en we hebben er iets mee in handen waardoor we kunnen handelen en verdachten kunnen oppakken." Hij doet hierbij nogmaals een oproep aan Weespers om bij elke verdachte situatie meteen 112 te bellen. Ondanks een politiecampagne lijken mensen nog steeds terughoudend om een melding te doen. Van Bragt: "De buurtwacht is laagdrempeliger: mensen maken sneller een melding bij ons dan bij de politie. Daarbij maakt een melding bij de buurtwacht ook anderen alert, waardoor je al sneller zeker weet dat het ergens niet pluis is."

De politie vraagt via de campagne 'Camera in beeld' inwoners en bedrijven met een camera dit bij hen te melden. Landzaat: "Een overzicht van beschikbare camerabeelden maakt het opsporen van daders echt succesvoller." Ook de Buurtwacht promoot camera's bij particulieren. Van Bragt: "We onderzoeken of we het via een bulkinkoop voor meer mensen betaalbaar kunnen maken en we zijn op zoek naar een mogelijke subsidie." De gemeente staat positief tegenover de Weesper Buurtwacht: vorig jaar al plaatste de gemeente Buurtwacht WhatsAppborden in wijken en subsidieerde met de Weesper Kei de nieuwe raamstickers. Ook bij buurtvoorlichting over inbraakpreventie is de Weesper Buurtwacht van de partij. Van Bragt: "We hebben allemaal hetzelfde doel en dat is Weesp veiliger maken." Informatiebijeenkomsten zijn op 7 en 21 februari, 7 en 21 maart en 4 en 18 april van 09.00 tot 12.00 uur en van 17.30 uur tot 19.00 uur in het Stadskantoor.

'We willen zo veel mogelijk ogen en oren in de wijk'