Een impressie van een van de toekomstige appartementen in de Laurentiuskerk, gesitueerd op de te maken tweede etage.
Een impressie van een van de toekomstige appartementen in de Laurentiuskerk, gesitueerd op de te maken tweede etage. Foto: Stork & Albrecht

Een kijkje in de kerkwoning

WEESP - De herinrichting van de Laurentiuskerk komt deze week hoogstwaarschijnlijk een grote stap dichterbij. De Monumentencommissie heeft het ontwerp voor de binnenkant van het leegstaande kerkgebouw uitvoerig voorbesproken en en zal het naar verwachting van wethouder Peter Eijking deze week van een positief advies voorzien.
Dat betekent dat een belangrijke hobbel kan worden genomen richting de vergunning en daarmee het behoud van het veelbesproken gebouw. Het ontwerp moet zijn afgestemd op het toekomstige gebruik, de eisen van welstand en het (zo veel mogelijk) behouden van monumentale waarden. Daar zijn intensieve gesprekken over gevoerd met als resultaat dat er in het vooroverleg consensus kon worden bereikt, zo vertellen de wethouder, de architect en de eigenaar. De Monumentencommissie zelf spreekt zich er niet over uit in de media en verwijst naar de openbare vergadering van morgen.

Het ingediende ontwerp is hoe dan ook bijzonder interessant, waarbij opvalt dat de kerk van binnen een metamorfose zal ondergaan, maar op het eerste gezicht van buiten nauwelijks verandert. Wat buiten het meest zal opvallen, zijn de nieuwe toegangsdeuren aan de zijde van de Blomstraat, uiteraard passend bij het karakter van het gebouw.

Wat er volgens plan in de kerk gaat komen, staat op pagina 13.