Was het Sluis-en-bruggenfeest in 2016 voor de allerlaatste keer?
Was het Sluis-en-bruggenfeest in 2016 voor de allerlaatste keer? Foto: Christian Pfeiffer

'Sluis-en-bruggenfeest stopt als er geen nieuwe mensen opstaan'

WEESP - De organisatoren van het Sluis-en-bruggenfeest stoppen ermee. Voorzitter Pieter Kors hoopt dat er op tijd nieuwe mensen opstaan om het driedaagse feest te redden.

door André Verheul

De organisatie komt neer op een handjevol mensen. Om uiteenlopende redenen is de helft gestopt. De overblijvers, onder wie Theo Voskuil (braderie) en Pieter Kors (horeca), kunnen het nu niet meer bolwerken. "Dus hebben wij besloten met de organisatie van het feest te stoppen. Dat is jammer, want het is een heel erg mooi feest. Wel gaan we op zoek naar nieuwe bestuursleden om het feest toch door te laten gaan. Het zou dit jaar de 40e keer zijn, dus het zou wel heel erg jammer zijn als het nu stopt", zegt Pieter Kors, voorzitter van de Stichting Volksfeesten (zo heet de organisatie) en coördinator van de horeca-activiteiten.

Dus dit is een oproep. Wat zoek je?
"Zo'n feest heeft best wat voeten in de aarde. Je voert nauw contact met de gemeente, politie en brandweer. Je moet af en toe vergaderen over vergunningen en veiligheid. Daarnaast moeten de evenementen, braderie en horeca-activiteiten op elkaar aansluiten. Wij zoeken dus organisatietalenten die Weesp een warm hart toedragen en het Sluis-en-bruggenfeest een leuk feest vinden. Het is kort dag, nog zes maanden en dan is het eind augustus. Belangstellenden kunnen zich melden in café 't Helletje. Ik hoop dat het lukt, kom maar op!"

Als er niemand inspringt, wat dan?
"Het Sluis-en-bruggenfeest gaat niet door als er geen mensen opstaan. En als je één jaar overslaat, is het heel moeilijk om het dan ooit weer op te pakken."

Kunnen de nieuwkomers rekenen op jullie begeleiding?
"Absoluut. Met name op het gebied van de braderie en de horeca."

Wat verwacht je van de gemeente?
"We hebben goed contact met de burgemeester en de afdeling Vergunningen. Onze hoop is nog altijd dat de gemeente een medewerker levert die ons actief kan helpen met alle regels en vergunningen. Wij zijn daar niet erg in thuis, iemand van de gemeente wel. Als zij dat lastige en technische werk kunnen overnemen, zou dat heel erg helpen bij het werven van nieuwe mensen. Ik hoop dat de gemeente zegt: het feest mag niet verloren gaan, laten wij op deze manier bijdragen aan een oplossing."

Horecaondernemers en standhouders hebben een zakelijk belang bij het feest. Zouden zij niet meer aan de organisatie moeten bijdragen?
"Zes jaar geleden speelde ditzelfde probleem en toen hebben wij gezegd: de horeca heeft belang bij een mooi feest, dus moeten we er ook actief aan bijdragen. Kijk, zakken vullen door de horeca is er absoluut niet bij. Niet iedereen verdient het terug in die drie dagen, sommige wel. Het belangrijkste is dat het Sluis-en-bruggenfeest voor de langere termijn gewoon hele mooie promotie is voor je zaak en voor Weesp."