Het ontwerp voor de kerk bestaat uit plattegronden en tekeningen. Alleen van het appartement zijn deze sprekende impressies beschikbaar.
Het ontwerp voor de kerk bestaat uit plattegronden en tekeningen. Alleen van het appartement zijn deze sprekende impressies beschikbaar. Foto: Stork & Albrecht

Brouwerij, appartementen, yoga-studio en hotelkamer in één kerk

WEESP - Het was een ingewikkelde puzzel die ze slapeloze nachten heeft gekost, zeggen Janton Stork en Bouke Albrecht. Maar de Weesper architecten zijn erin geslaagd een ontwerp te maken voor een hotelkamer, twee appartementen, twee werkruimten, een yogastudio en een brouwerijcafé in de Laurentiuskerk, dat tegemoetkomt aan de eisen en wensen van alle betrokken partijen. Met trots presenteren de architecten het plan nu aan WeesperNieuws.

door André Verheul

Dit ontwerp is de basis voor de omgevingsvergunning die is aangevraagd voor de herinrichting van het leegstaande kerkgebouw aan de Herengracht. Door die herinrichting kan het gebouw behouden blijven. Van binnen ondergaat het gebouw een metamorfose, van buiten blijven de aanpassingen beperkt. Tenminste, zo lijkt het op de tekeningen en het animatiefilmpje die de architecten laten zien.

Dit is wat we zien als we het ontwerp erbij nemen. De kerk wordt opgedeeld in verschillende ruimtes met voorin drie en achterin vier etages. Aan de voorzijde komt een brouwerijcafé van Wispe. Een café-achtige ruimte met tafeltjes en een bar, meteen achter de deuren aan de voorzijde van de kerk. Achter de bar zien we een verhoging met daarop drie indrukwekkende koperen ketels waar het Wispe-bier gebrouwen gaat worden. De gebroeders Vellenga willen hier het brouwproces van hun bier tot leven laten komen. Ze werken nog aan een impressie van het café en kunnen dat nu dus nog niet laten zien. In de caféruimte blijft het beeld van de oude kerk sterk aanwezig vanwege de karakteristieke bogen, kolommen en kerkramen die behouden blijven. "In elk vertrek zul je de kerk blijven herkennen", zegt Stork. In de linkerzijbeuk komt een insteekverdieping (entresol) en in de toren een Wispe-winkeltje. Achter de brouwketels sluit een wand het brouwerscafé af van de stallingsruimte in het dwarsschip (transept). De bevoorrading gaat via de Blomstraat waar nieuwe entreedeuren komen.

Yoga
Boven de stallingsruimtes komt een etage met een commerciële werkruimte, daarboven nog eens twee verdiepingen voor de yogastudio van Yoga Today. Achter in de kerk, het voormalige priesterkoor, komt op de begane grond een volgende commerciële ruimte met daarboven een van de twee appartementen, voorzien van een balkon aan de achterzijde. Het andere appartement komt boven Wispe en heeft aan de voorzijde een jaloersmakend uitzicht over de Kom van Weesp. De toekomstige bewoners zien in hun ongetwijfeld prijzige appartementen duidelijke kenmerken van de voormalige kerk terug, zoals bogen, ramen en het gebogen plafond (tonggewelf). Dat plafond blijft over de hele lengte behouden en is ook in de yogastudio te zien.
Vijf van de zeven sacramenten, gebrandschilderde ramen van de in 1990 overleden Weesper kunstenaar Pieter van Velzen, krijgen een nieuwe plaats in de appartementen. Eerder is al een van de ramen door de parochie overgebracht naar de nieuwe kerk aan de Troelstralaan. Nummer zeven blijft in het midden van de achtergevel.

Toren
Last but not least komt er in de toren een hotelkamer van twee verdiepingen. Het grote bed komt te staan waar nu de klokken hangen. De klokken worden eruit gehaald en de open luidgaten krijgen stevig glas en worden daarmee ramen. Een plaatje van het uitzicht over Weesp naar alle windstreken zal genoeg zijn voor de folder. Bad en toilet komen in een ruimte eronder, ook in de toren. Het eerder beschreven appartement zit daar weer onder.

'In elk vertrek herken je de kerk terug aan bogen en ramen'

Daglicht
Het lastigste aan de puzzel was om overal voldoende daglicht te krijgen. In diverse ramen wordt het glas-in-lood dan ook vervangen door gewoon glas. Een andere ingreep is het gedeeltelijk aftoppen van de 'lessenaarskappen' aan beide zijgevels om zicht naar buiten te creëren voor het appartement. Tussen kerk en pastorie ontwierpen de architecten een uitbouw voor de benodigde installaties. "Daarmee voorkomen we een oerwoud aan pijpen en leidingen op het dak", aldus Stork. Resumerend zegt de architect: "Het was een hele bevalling, maar ik hoop dat we hiermee een ontwerp hebben afgeleverd waarmee de kerk behouden kan blijven. Het is echt heel bijzonder hoe eigenaar Cees van Vliet hiermee zijn nek uitsteekt."

De kerk op dit moment. In dit gedeelte komt de brouwerij van Wispe met daarboven een appartement.