Begin februari: inbraak in Dobey's trimsalon.
Begin februari: inbraak in Dobey's trimsalon. Foto's: Dobey

Zoveelste inbraak bij Dobey:
'Het wordt behoorlijk irritant'

WEESP - Opnieuw is er ingebroken bij dierenspeciaalzaak Dobey aan de Herengracht. Medewerkster Ivanka trof vrijdag bij het openen van de winkel de trimsalon vol glasscherven. Eigenaar Fred van Zuylen: "We hebben de klanten van de trimsalon voor die dag maar afgebeld. We wilden niet het risico lopen dat er een hond gewond raakte." De ondernemer begint het behoorlijk zat te worden. Het is de zoveelste keer dat zijn zaak doelwit is van inbrekers en/of dieven.

door Marieke van Veen

Van Zuylen: "Inbraken zijn op dit moment sowieso schering en inslag in Weesp. Elke week zijn meerdere inwoners en ondernemers de pineut." Hij vindt dat het tijd wordt dat er actie ondernomen wordt. "Denk aan cameratoezicht op straat en surveillance door de politie."

Camerasysteem
De ondernemer heeft wel camerabeveiliging, maar alleen binnen. Buiten camera's ophangen is vanwege de Wet bescherming persoonsgegevens ingewikkelder, zegt hij. "Trouwens, ik heb wel eens binnenbeelden overhandigd aan de politie van een eerdere diefstal, maar daar is niets mee gedaan. Terwijl we wisten om wie het ging." Van de afgelopen twee inbraken zijn geen beelden. Dat komt omdat toen ingebroken werd in het magazijn en in de hondentrimsalon, waar geen kassa's zijn en waar verder ook geen waardevolle spullen liggen. Daarom hangen daar ook geen camera's.

Eerste kerstdag
Zaterdag 25 december jongstleden, eerste kerstdag, hoorden buurtbewoners 's morgens rond 07.45 uur glasgerinkel. Een glazen winkelpui van Dobey bleek ingegooid en lag finaal aan gort op straat. De daders zijn door het gat naar binnen gestapt en even in het magazijn geweest, maar ze hebben alleen wat kleingeld meegenomen. Een nutteloze daad dus, die de inbrekers amper iets opleverde en alleen maar overlast met zich meebracht. In plaats van genieten van een gezellige kerstbrunch kon Van Zuylen met stoffer en blik in de weer. Ruim een maand later was het weer zover. In de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 februari werd het raam van de trimsalon ingegooid. De dieven doorzochten de kasten, maar meer dan wat hondenborstels en -kammen waren daar niet te vinden. Zonder buit vertrokken ze weer, de dierenspeciaalzaak met de schade achterlatend.

Spaarpot
En wie herinnert zich nog de diefstal eind 2015? Toen werd het collectebusje voor hulphondenschool De Click gestolen bij Dobey. De diefstal was te zien op camerabeelden, maar Van Zuylen wachtte even met aangifte doen. Hij gaf de dief de kans zich te melden en berouw te tonen, maar dat gebeurde niet. De ondernemer heeft overwogen de beelden op internet te zetten, maar besloot hiervan af te zien: "Want dan kan de dader jou dus gewoon aanklagen hè? Het is de omgekeerde wereld..." Een paar dagen later bracht hij de beelden alsnog naar de politie. Of daar nog iets mee is gebeurd, is Van Zuylen niet duidelijk. Al met al begint hij het behoorlijk zat te worden. "Het wordt nogal irritant. Ook omdat je de laatste weken continu over inbraken leest. Dan weer een winkel, dan weer een gezin, dan weer een bedrijf. Ik vond het mooi om te lezen dat die bewoner van de Dotingalaan vorige week met zijn camerabeelden heeft kunnen bijdragen aan de aanhouding van een inbreker, maar niet iedereen heeft het geld en de middelen voor dergelijke geavanceerde beveiligingsapparatuur."

Meer surveilleren
Van Zuylen vindt dat de politie vaker op straat aanwezig moet zijn, al dan niet in burger. Ook zou de ondernemer het een goed idee vinden als de gemeente Weesp het cameratoezicht dat al jaren op het station van kracht is, uit zou breiden met cameratoezicht in het centrum. "Ik weet dat er mensen zijn die nu beginnen over privacy en dergelijke, maar die beelden worden in principe alleen uitgelezen als er iets gebeurd is. Veiligheid gaat boven alles, vind ik. Daarbij hebben die camera's een preventieve werking."

Zonder buit vertrokken ze weer, Dobey met de schade achterlatend
Eerste kerstdag jongstleden werd de deur naar het magazijn ingegooid.