Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Het grote hek

Bij de verkiezing van Trump tot president van Amerika lachten veel politiek correcte bestuurders als een boer die kiespijn heeft. Trump gaat een grote muur bouwen die Mexico moet gaan betalen. Veel Weespers zal dat worst wezen. Maar… laten wij in onze omgeving net zoiets hebben!

"We have Diemen and Diemen built a great fence and Maxis is paying for it." (Vertaling: Wij hebben Diemen en Diemen bouwde een groot hek en Maxis gaat ervoor betalen).

Als Weespers konden we met benenwagen, fiets of auto jarenlang eenvoudig naar IJburg via de 'Nuonweg'. En IJburgers konden via die weg naar de Maxis en naar Weesp. Handig voor plaatselijk woon-werkverkeer en winkel-, familie- of doktersbezoek. Maar dat kon zo niet blijven. Die weg moest dicht van Diemen. "Afspraak is afspraak." Het toenemende belang van de weg voor de inwoners en bedrijven van IJburg, Muiden en Weesp betekent niets. Diemen maakt de dienst uit. Dus dat hek staat er nu en Maxis betaalt met omzetverlies. Wij zijn als Weespers nu gedwongen een omweg (snelweg A1) te nemen om IJburg te bereiken. De IJburgers maken dezelfde omweg naar de Maxis, naar Muiden en Weesp. Dat die A1 vaak vaststaat en door dat lokale verkeer van ons nog erger vast komt te staan, maakt Diemen niets uit. Gisteren zat ik er nog een half uur in de file! De regenten van Diemen hebben daar geen last van. Het provinciebestuur doet hier niets aan: "Alles is volgens de regels verlopen." Om uit je vel te springen! De regels zijn belangrijker.

Bestuurders horen over gemeentegrenzen heen te kijken. Niet dus. Een aan het pluche gehechte wethouder van Diemen heeft met schaamteloze nepargumenten een besluit geregeld dat vooral inwoners en bedrijven van IJburg, Muiden en Weesp benadeelt. Op het college van B en W van Diemen maken zij geen indruk. Met een zelfstandig IJburg was dit natuurlijk nooit gebeurd. Onze actieve commissaris van de Koning houdt zich graag bezig met onze regio. Misschien kan hij zich hier nuttig maken? In lijn met de Amerikaanse president Trump is mijn voorstel: dat hek op de Nuonweg moet weg en Diemen gaat dat betalen!