Veel gezinnen uit Amsterdam zien toekomst in Muiden.
Veel gezinnen uit Amsterdam zien toekomst in Muiden. Foto: Krijgsman Muiden

Nieuwbouw Muiden als zoete broodjes over toonbank

MUIDEN - De eerste 140 woningen in het nieuwbouwplan De Krijgsman in Muiden zijn al verkocht. Dat is 60% van het nu beschikbare aanbod. Bijna 75% van de belangstellenden komt uit Amsterdam.

De projectontwikkelaar kreeg eind vorig jaar definitief groen licht voor de plannen voor de nieuwe woonwijk op het voormalige kruitfabriekterrein (KNSF). De verkoop gaat sneller dan verwacht, zegt Marcus Wieringa namens de ontwikkelaar. Dat er veel belangstelling is vanuit Amsterdam, verbaast hem geenszins. "Amsterdam staat op een soort van ontploffen." Het zijn vooral jonge gezinnen die hun toevlucht nemen naar de nieuwbouwlocatie aan de IJ-oever in Muiden.

De bouwwerkzaamheden richten zich nu op het gereed maken van de grond en het toegankelijk maken van het gebied. In september kan dan eindelijk de eerste schop de grond in. Wieringa gokt dat er dan gebouwd wordt aan de realisatie van zo'n 210 woningen. Maar voordat het zover is moeten er nog wel wat stulpjes verkocht worden. Daar wordt dan ook hard aan gewerkt. Wieringa: "We zijn nu bezig, samen met de makelaars, om tussen de 250 en 300 woningen gefaseerd in verkoop te brengen. Met de hoop dat bij de start van de bouw alles verkocht is."

Nieuwe school
Omdat de nieuwe woonwijk veel gezinnen met jonge kinderen zal trekken, kan ook de vestiging van een basisschool niet uitblijven. Er zal een brede school verrijzen, een gloednieuw integraal kindcentrum. De bouw start niet eerder starten dan begin 2019, omdat de gemeenteraad van Gooise Meren nog met de aanschaf van de grond akkoord moet gaan.