Nick Buitendijk (midden) sleept driemaal de eerste prijs in de wacht.
Nick Buitendijk (midden) sleept driemaal de eerste prijs in de wacht.

Nick Buitendijk driemaal Nederlands zwemkampioen

WEESP - En trots is hij! Nick Buitendijk mag zichzelf maar liefst driemaal Nederlands zwemkampioen noemen. Op de Speedo Jaargang finalewedstrijden in Leiden op 18 en 19 februari won de 11-jarige Weesper van zwemvereniging Triton de eerste plek op de 100 meter vrije slag, de 100 meter vlinderslag en de 50 meter vrije slag.

Zijn vader ontkomt er nu niet meer aan om voor zijn zoon Nick Buitendijk nu een serieuze bekerkast in elkaar te timmeren. Al eerder behaalde de jonge Weesper vier bekers en nu met de enorme prestatie van drie Nederlandse kampioenschappen vorig weekend lijkt het pad naar nog meer roem te zijn gebaand. De verwachtingen van de zwemtopper zijn hoog en ook zijn trainer Remco Joukes ziet een ambitieuze toekomst voor zijn pupil weggelegd.

Gewonnen en persoonlijke records?
"Van tevoren had ik al het idee dat ik een kans maakte omdat ik met mijn tijden bij inschrijving al op de tweede plaats zou staan. Dat moest ik tijdens de wedstrijden natuurlijk wel kunnen waarmaken. Maar dat is me goed gelukt: ik paste de technieken toe en eindigde twee tot drie seconden sneller dan anders. Eigenlijk ben ik best wel trots."

Twee tot drie seconden?
"Meestal gaat het bij sprintwedstrijden om verschillen van tienden secondes, dus dit verschil is wel heel erg groot." Trainer Joukes: "Nick had een serieuze kans en is er ondanks de zenuwen in geslaagd toch de juiste technieken toe te passen en dat stapje erbij te doen. Hij heeft het echt heel goed gedaan, een onvoorstelbare prestatie."

Nick, was je zenuwachtig?
"Wel een beetje. Als ik voor het startblok sta ben ik wel gespannen, maar zodra ik in het water lig, zijn de zenuwen wel weg." Joukes: "Gezonde spanning geeft vaak juist een boost waardoor je net dat tandje erbij zet. Nick ging als een speer."

Remco, hoe bereid je een pupil voor op zo'n belangrijke wedstrijd?
Joukes: "De jaargangfinales in Leiden behoren inderdaad tot de belangrijkste zwemwedstrijden. De beste Minioren-zwemmers van Nederland komen tegen elkaar uit. In de voorbereiding trainen we vooral op de verschillenden technieken en die hebben we vlak voor de wedstrijden nog goed met elkaar doorgesproken. Dan is het een kwestie van goed focus houden als het erop aankomt."
Nick, waar droom je zelf van?
"Ik hoop dat ik zo goed wordt dat ik later aan de Olympische Spelen kan meedoen." Joukes: "Ik denk zeker dat Nick dat kan waarmaken. Dan moet hij er altijd voor blijven gaan. De meeste zwemmers kennen hun top zo rond hun 24ste jaar, dus Nick heeft nog heel veel tijd om dat doel te bereiken."

'Ik hoop dat ik ooit aan de Olympische Spelen mag meedoen'