Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Met deze zilveren troffel legde Abraham d'Arrest jr. in februari 1772 de eerste steen van het Weesper stadhuis. Dat is dit jaar 245 jaar geleden.


Op het bijzondere voorwerp zien we het wapen van burgemeester d'Arrest, initiatiefnemer tot de bouw van het stadhuis. Zijn zoon, Abraham jr., student rechten in Utrecht, voelde zich met de opdracht zeer vereerd. Naar aanleiding van de eerstesteenlegging werden hem 'bouwzangen' opgedragen met onder andere deze zinsneden: 'Wat eerbied moest dit niet in aller hart verwekken! Toen U de gantsche schaar verwelkomde aan den grond Om deze plegtigheid en staatsi te voltrekken.'

Conservator Lisette Zijp: "Een groot moment in de geschiedenis van Weesp, waarvoor speciaal deze troffel werd gemaakt. Stel je je eens voor om in de schoenen van deze jongen te staan. Dat ene moment in het jaar 1772. Het was voor zowel deze jongen als voor de stad Weesp een heel belangrijke gebeurtenis. Dit voorwerp vertelt dit verhaal. Het heeft een enorme lading."


Het stadhuis werd gebouwd naar ontwerp van Jacob Otten Husly en werd in 1776 geopend. Het behoort inmiddels tot de top van belangrijkste monumenten in Nederland. Niet alleen omdat de buitenkant zo goed bewaard is gebleven, maar ook de binnenkant is nog steeds puntgaaf. Nu is er onder meer het museum in gevestigd.


Zelf de troffel bewonderen? Museum Weesp is open van woensdag t/m zondag tussen 13.30 uur en 17.00 uur. Het is dus gevestigd in het stadhuis van Weesp.