De kruising doet dienst als echte kruising, maar is feitelijk meer een oversteek. Een die veel gebruikt wordt.
De kruising doet dienst als echte kruising, maar is feitelijk meer een oversteek. Een die veel gebruikt wordt.

Wanneer komt er een echte oplossing voor de kruising?

WEESP - Veel woorden, weinig daden. Dat is uitstekend van toepassing op de kruising Papelaan/Plataanlaan. Iedereen vindt het rotkruising, er gebeuren met regelmaat (bijna)ongelukken, maar vooralsnog verandert er weinig. De gemeente belooft nu een extra verkeersbord.

door Christian Pfeiffer

Gisterochtend was het weer eens raak. Een klein ongeluk met een fietser en een auto in de drukke ochtendspits, overigens verder zonder ernstige gevolgen. Toch is het de zoveelste in een reeks incidenten op de kruising. En in het Fietsenmeldpunt van GroenLinks stond de de plek eind vorig jaar met stip op één als onveiligste oversteek.

En dat is geen nieuw nieuws. Bijna tien jaar geleden, in 2007, spraken ouders van schoolgaande hun bezorgdheid al uit over de oversteek. Toen omdat De Triangel tijdelijk naar de Papelaan verhuisde vanwege een verbouwing. Voor tienduizenden euro's zette de gemeente in 2009 verkeerslichten en klaar-overs in om de scholieren te begeleiden, maar het probleem, de kruising, werd niet aangepakt. Terwijl de druk op de oversteek de laatste jaren juist toenam, onder meer door de groeiende sportvoorzieningen, nieuwbouw in de wijk en de nieuwe Kors Breijerschool. De gemeente beloofde in de zomer van 2015 weer de kruising en het naastgelegen zebrapad in de gaten te houden, nadat de zaak weer was aangekaart. Ditmaal door de WSP. Er veranderde niets. Sterker nog: in een eigen gemeente-onderzoek naar het veiligheidsgevoel van fietsende scholieren stond de kruising eind vorig jaar ook als onveilig te boek. Maar wat is er dan mis? Er is niet één probleem. Het is meer een combinatie van hardrijders op de Jan Tooropstraat die een onoverzichtelijke bocht door komen, een weggefrommeld zebrapad op een belangrijke verkeersader en een kruising die meer een oversteek dan een echte kruising is. Is er dan nu eindelijk een oplossing in zicht? De gemeente: "Wij gaan op korte termijn kijken of we een extra bord kunnen plaatsen. Op de lange termijn wordt op dit moment door een extern bureau onderzocht of de veiligheid op zowel het kruispunt Amstellandlaan als de kruising Plataanlaan/Papelaan verbeterd kan worden. Kortom, het kruispunt heeft onze aandacht."