Het poppenhuis nadert zijn voltooiing, Koos Grobben verwacht in 2019 'klaar' te zijn.
Het poppenhuis nadert zijn voltooiing, Koos Grobben verwacht in 2019 'klaar' te zijn. Foto: Werkgroep Fototgrafie KGW

Het resultaat van acht jaar priegelwerk

WEESP - Als je binnen de Kreatieve Groep Weesp begint aan een poppenhuis, dan kan dat zomaar uitlopen tot een gezamenlijk, jarenlang project. Dat ontdekte Koos Grobben uit Weesp, die zich in 2009 aansloot bij 'fijn timmeren' (modelbouw).

door Marieke van Veen

Tien jaar geleden werd Grobben (nu 73) lid van de Kreatieve Groep Weesp. Hij deed al aan glas-in-lood en wilde in het verlengde daarvan graag leren brandschilderen, maar dat bleek toch niet zijn ding. Hij stapte over naar fijn timmeren en begon aan een poppenhuis van 93x44 x156 cm, schaal 1:12.

"Alle begin is moeilijk, maar Jan Bijsterbosch heeft mij goed begeleid en ik ging gaandeweg steeds strakker op schaal werken en werd daar ook steeds fanatieker in", vertelt Grobben. "We meten altijd alles na en de uitdaging is de afmeting tot twee decimalen achter de komma te laten kloppen." Inmiddels is de Weesper acht jaar verder en nadert het huis zijn voltooiing. Hoewel? "Je bent er eigenlijk nooit klaar mee, er valt altijd nog wel iets toe te voegen of te verbeteren."

Vanuit de Kreatieve Groep heeft Koos volop hulp gehad. Harro Smit maakte bouwtekeningen voor verschillende meubels, Jan Bijsterbosch zorgde voor scharnieren op maat en draaide de spindels voor de werkbank in de kelder en Truus Brouwer leverde een vilten vloerkleed in de stijl van Mondriaan voor bij de Rietveld-stoel en de werkgroep fotografie legde het project vast op de gevoelige plaat.

Maar ook het thuisfront droeg een steentje bij. Koos' vrouw Ans naaide de gordijnen en het beddengoed en dochter Natasja maakte de taarten, de groenten en het fruit voor in de winkel. Ans zit zelf ook bij de Kreatieve Groep, ze is begeleider bij vilten & patchwork en doet mee aan houtbewerking. Die kruisbestuivingen maken de Kreatieve Groep zo leuk, vindt Grobben: "Iedereen denkt mee en helpt elkaar." Het poppenhuis verhuisde vanuit Fort Ossenmarkt naar Grobbens hobbykamer en staat nu voor het gemak in de woonkamer. Daar blijft het voorlopig staan. Kinderen die bij de familie thuis komen mogen het poppenhuis bewonderen, maar niet aanraken. "Dit is een poppenhuis om naar te kijken, niet om mee te spelen."