Het nieuwe clubgebouw wordt uitgevoerd in hout, zink en glas.
Het nieuwe clubgebouw wordt uitgevoerd in hout, zink en glas. Beeld: Stork en Albrecht

Vissershut wordt clubhuisje met alles erop en eraan

WEESP - De schuilhut bij de vissershaven aan de Vest wordt nog dit voorjaar door de Algemene Weesper Hengelaars Bond vervangen door een 'clubhuisje' met alles erop en eraan. Dat laat voorzitter Ton Dalmulder weten. De werkzaamheden gaan binnenkort van start.

door Marieke van Veen

De AWHB is met 2200 leden de grootste vereniging in Weesp, maar met het kleinste clubhuis. Het huidige gebouwtje heeft geen stromend water en geen aansluiting op het riool. Met de nieuwbouw komt dan ook een langgekoesterde wens van de hengelaarsbond uit.

Kwetsbaar gebied
De voorzitter haast zich te zeggen dat het niet om een soort sportkantine gaat. "Dat kan ook helemaal niet in zo'n kwetsbaar gebied. Het gaat om een clubhuisje van zes bij nog geen vier meter, met een keukentje en een toilet. Maar wij zijn er blij mee, want het is meer dan we nu hebben en het biedt ons de mogelijkheid onze activiteiten uit te bouwen." Volgens Dalmulder is er onder het actieve gedeelte van de vereniging de behoefte om een plek te hebben om elkaar te ontmoeten, koffie te drinken en activiteiten te ontplooien. "We zijn hierover al langer met de gemeente in gesprek. Op een gegeven moment hebben we het zelfs gehad over een andere locatie, maar dat liep op niets uit. Nieuwbouw op de huidige plek is de beste oplossing. Het gaat ons veel geld kosten, maar gelukkig zijn we een gezonde vereniging en hebben we een paar mooie subsidies gehad."

Hout, zink en glas
Het ontwerp is gemaakt door Stork & Albrecht: "Een lokaal architectenbureau dat Weesp kent als zijn broekzak en er altijd in slaagt om ontwerpen in de omgeving te laten passen." Het clubhuisje komt op een houten vlonder en wordt uitgevoerd in onbehandeld hout. Het krijgt een plat naar achter aflopend zinken felsdak en een grote glazen voorpui. Erbij komt een houten berging voor visstokken en gereedschap. Ook krijgt het terrein een nieuw hek en betere verlichting.

Jeugdeducatie
Dalmulder hoopt dat het gebouw in mei in gebruik kan worden genomen. Ondertussen kan het bestuur werken aan een beleidsplan voor de uitbreiding van de activiteiten. "De AWHB wil meer zijn dan een visvergunningenverstrekker. We doen al veel op het gebied van jeugdeducatie. In het nieuwe clubhuis kunnen we dat nog beter vormgeven. Ook denken we aan het opzetten van sociale verenigingsactiviteiten, zodat er binnen de club meer betrokkenheid en saamhorigheid ontstaat."

'Meer sociale activiteiten om betrokkenheid te vergroten'