Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk
Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Die fusie toch

We moeten als Gooi & Vechtstreek fuseren van de provincie Noord-Holland. Maximaal drie gemeenten mogen er overblijven. En daar moeten we nog blij mee zijn ook. Want als we niet snel zijn met deze fusie naar drie gemeenten, maakt de provincie er gewoon meteen één gemeente Gooistad van. Waarom? Partijen die in Amsterdam aan het blunderen zijn met de erfpacht willen op provinciaal niveau kennelijk ook flaters slaan. Er zijn namelijk allerlei mogelijkheden om als kleine gemeente sterker te worden.

De commissaris van de Koning ervaart weerstand tegen fusies als irritant, hinderlijk, dom en emotioneel. Alsof de fusiedrang van de provincie niet gebaseerd is op bestuurlijke kokervisie. Wordt bij bestuurskrachtonderzoek van gemeenten de provincie zelf wel voldoende onder de loep genomen? Waartoe moet dat gefuseer leiden? Een prettiger, gelukkiger, welvarender samenleving? No way! De afstand tussen kiezer en gekozene maken we met deze fusies gewoon nog wat groter. Dat is efficiënter. Maar of dat onze democratie sterker maakt? De lezer weet het antwoord. Wie bestudeert onze democratie ook al weer? Juist. Onze commissaris van de Koning, himself. En zo is de cirkel weer rond: 'Wij van WC-eend…' Aan een fusie valt niet te ontkomen.

Het betreurenswaardige is dat bobo's van de provincie de financiële wind mee hebben. Het gemeentefonds, waar alle gemeenten hun geld van krijgen, bevoordeelt namelijk al jaren de grotere gemeenten. Behoorlijk zelfs. Het loont dus om te fuseren. Dan krijg je veel meer geld. De minister die hier over gaat en verder weinig om handen heeft, woont in de Gooi & Vechtstreek en doet niets aan deze ongelijke behandeling. Een staaltje van lakse partijdigheid. De provincie, die met een beetje creativiteit kleinere gemeenten met een pool van invallers zou kunnen steunen (vanwege die ene zieke ambtenaar), laat dit bewust na. Een goed bestuur heeft, elke Weesper weet dit, natuurlijk niets met de grootte van een gemeente te maken. De kleinere gemeenten worden dus aan alle kanten benadeeld omdat de besturen die boven hen gesteld zijn op een bedenkelijke wijze hun plicht verzaken. De zelfstandige gemeente Weesp is een van de volgende slachtoffers van deze fusiefuik.