Ford wil met haar kuilentechniek ook andere bestuurders helpen.
Ford wil met haar kuilentechniek ook andere bestuurders helpen.

Op techniek langs gaten in wegdek

De Ford-bestuurder draait z'n hand niet meer om voor kuilen en hobbels. Maar ook andere bestuurders profiteren straks van de slechtewegentechniek.
Met behulp van een virtuele kaart die bestuurders waarschuwt voor kuilen en gaten in het wegdek kunnen schade en dure reparaties voorkomen worden. Deze 'kuilenkaart' toont bestuurders in real-time waar de kuilen en gaten zich in de weg bevinden, hoe slecht deze kuilen zijn en toont tevens alternatieve routes. Ford start dit jaar met tests.

"Een virtuele kaart toont de kuil op het moment dat deze ontstaat en waarschuwt onmiddellijk andere automobilisten dat er zich op die plek een kuil bevindt"," zegt Uwe Hoffmann, researchengineer, Advanced Chassis Control Technologies, Ford of Europe. "Onze auto's zijn al voorzien van sensoren die kuilen kunnen detecteren en nu tillen we dit naar het volgende niveau." Ford-auto's waaronder de Mondeo S-MAX en Galaxy, maken al gebruik van sensoren. Op deze manier worden met behulp van sensoren kuilen gedetecteerd en wordt de vering aangepast om eventuele schade te verminderen. In heel Europa draagt slecht wegdek bij aan meer dan een derde van alle ongevallen per jaar.