Lokale partijen verenigen zich tegen provinciale fusiedrift

WEESP - Twintig lokale partijen in de diverse gemeenteraden in Gooi en Vechtstreek maken zich grote zorgen over wat zij noemen "de fusiedrift van de provincie Noord-Holland". Ze slaan de handen ineen om de fusie een halt toe te roepen. Vanuit Weesp hebben de WSP en de DSB zich aangesloten bij dit protest.

De provincie stuurt erop aan om binnen twee tot drie jaar maximaal drie gemeenten in deze regio te hebben. De lokale partijen stellen dat kiezers buitenspel worden gezet, omdat al voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 wordt vastgelegd hoe de herindeling eruit komt te zien. Ze vinden dat de provincie daarmee voorbijgaat aan het regeerakkoord en het eigen coalitieakkoord: "Herindeling moet op voldoende draagvlak van onderaf kunnen rekenen", stellen ze. De lokale partijen, goed voor bijna een derde van alle zetels, kondigen aan in hun gemeenteraden moties in te dienen om "de regie aan de gemeenten en bewoners terug te geven".

Zelfstandig Weesp
Gjalt Zondergeld van het Comité tot behoud van zelfstandig Weesp is blij met de politieke steun. "Eerlijk gezegd verwachtte ik ook niet anders." Het comité zamelde onder Weespers tot dusver zo'n 1700 handtekeningen in tegen een gemeentefusie. "Samenwerken is prima, maar we zijn tegen een fusie", zo maakt Zondergeld zijn stelling nog eens duidelijk.