Wethouder Eijking in de bibliotheek, geflankeerd door de Citysingers. Krijgen de bieb en het koor straks (nog) subsidie?
Wethouder Eijking in de bibliotheek, geflankeerd door de Citysingers. Krijgen de bieb en het koor straks (nog) subsidie? Foto: Marieke van Veen

Nieuwe cultuurnota om
subsidies beter te verdelen

WEESP - Eigenlijk verstrekt de gemeente Weesp geen structurele subsidies. Toch worden verschillende verenigingen en organisaties al jarenlang financieel ondersteund. Dat is zo gegroeid en daar opeens mee stoppen zou niet fair zijn. Maar er komen steeds meer initiatieven, terwijl er niet per se meer geld is. Dus moeten de centen anders worden verdeeld. De gemeente werkt daarom een nieuwe cultuurnota uit.

door Marieke van Veen

Wethouder Peter Eijking (PvdA): "Pas toen ik wethouder werd, ontdekte ik wat een rijk cultureel leven Weesp eigenlijk heeft. Maar ik ontdekte ook dat er eigenlijk niet echt een lijn zat in wat wij als gemeente op cultureel gebied financieel ondersteunen."

Veel langlopende subsidies bestaan omdat de gemeente Weesp daar nu eenmaal ooit aan begonnen is: "Daar gaat bijna al het beschikbare geld naartoe. Nieuwe initiatieven krijgen hierdoor vaak het deksel op de neus. Dat is jammer en niet eerlijk, en daarom gaan we het anders doen."

Rondetafelgesprekken
Sommige organisaties voelen de bui vast al hangen: de nieuwe cultuurnota kan er inderdaad toe leiden dat sommige projecten of evenementen in de toekomst minder subsidie zullen krijgen. Misschien gaat de kraan in bepaalde gevallen zelfs helemaal dicht. Maar wie bepaalt dat? En hoe? "We beginnen met rondetafelgesprekken", vertelt Erica Haffmans. Als extern adviseur ondersteunt zij wethouder Eijking bij het traject dat tot de nieuwe cultuurnota moet leiden. De Weespse: "Woensdag 22 maart is de eerste, in totaal doen we er vier. We hebben alle organisaties die we kennen onderverdeeld in thema's en uitgenodigd voor een gesprek. Zij mogen hun ambities presenteren en luisteren naar de plannen van de anderen. Vervolgens gaan we dan kijken of we die ambities kunnen bundelen en welke rol iedereen daarin zou kunnen spelen."

Meer samenwerken
Die gesprekken zijn enerzijds een bron van informatie, maar ze zijn ook bedoeld om de organisaties met elkaar in contact te brengen en waar mogelijk te laten samenwerken.

'Het huidige systeem is niet eerlijk en dus gaan we het anders doen'

"Daarin moet de winst zitten", denkt wethouder Eijking. "Er is niet opeens meer geld te verdelen, terwijl het aantal culturele initiatieven toeneemt. We willen de organisatoren prikkelen creatiever om te gaan met de beschikbare ruimten en middelen. Een voorbeeld: in plaats van een locatie te huren en daar subsidie voor nodig te hebben, zou je een ruimte kunnen 'lenen' van een van de anderen organisaties. Ook op het gebied van materialen en dergelijke zou samenwerking mogelijk en ook wenselijk zijn."

Prioriteitenlijst
Ondertussen gaat de gemeente Weesp een soort prioriteitenlijst op papier zetten: Wat willen we sowieso houden? Welke vorm van cultuur of doelgroep blijft nu nog onderbelicht? Heeft een evenement bestaansrecht? Aan de hand van deze cultuurnota kunnen subsidieaanvragen voortaan makkelijker worden getoetst. De nota wordt medio juli ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Opgeven
Organisaties die geen uitnodiging hebben ontvangen voor de rondetafelgesprekken kunnen zich opgeven bij Brigitte van Dijk Weesie via info@weesp.nl of 0294-491391.