Eline Kuijl van het Casparus College leest gedicht voor bij het internationale herdenkingsmonument van Dachau.
Eline Kuijl van het Casparus College leest gedicht voor bij het internationale herdenkingsmonument van Dachau.

'Waarom lieten mensen dit gebeuren?'

WEESP - Met 22 leerlingen van de 3e klas Zorg&Welzijn bracht het Casparus College deze week een bezoek aan concentratiekamp Dachau in Duitsland. Het bezoek, dat tot stand kwam in samenwerking met de Stichting Nationale Herdenking Weesp, maakte diepe indruk op de kinderen.

door Ruth van Kessel

Het hoogtepunt, als je daar al van kunt spreken, was het leggen van bloemen door de leerlingen bij het Internationale Herdenkingsmonument. Daar droeg leerling Eline Kuijl het gedicht 'Ben Ali Libi' voor. Na thuiskomst op woensdagavond zullen ze op school hun ervaring verwerken in een presentatie voor medeleerlingen, ouders en belangstellenden. Directeur Chiquita Relyveld van het Casparus College en Sjoerd Huisingh van de SNHW kijken terug op een belangrijk bezoek: "Het Casparus is de eerste Nederlandse vmbo en sowieso de tweede Nederlandse school die de gelegenheid krijgt Dachau te bezoeken. Het met eigen ogen kunnen zien en ervaren welke verschrikkingen hier zijn gebeurd, maakt een onuitwisbare indruk. Wij zijn blij dat dit bezoek dankzij sponsoring door de gemeente en het onderwijssteunfonds mogelijk is gemaakt."

Dachau
In twee groepen werden de leerlingen dinsdag over de 'Memorial site' geleid. De restanten van de barakken, gebouwd voor 200 mensen maar uiteindelijk bewoond door soms wel 1600 mensen of meer, lieten zien hoe het leven hier moet zijn geweest. Dachau was het eerste concentratiekamp in Duitsland waar politieke gevangenen - grotendeels mannen - gestraft werden en een gewelddadige dood vonden. De nazipraktijken waren weerzinwekkend. Ziekte, uitputting en marteling waren aan de orde van de dag. De leerlingen bezochten het museum. Relyveld: "De kinderen stelden hele goede vragen: hoe kwam het bijvoorbeeld dat de gevangenen niet probeerden te ontsnappen? Ze probeerden echt te begrijpen wat hier is gebeurd."
Het bezoek aan Dachau maakt deel uit van het project 'Ons historisch besef', een uitgebreid schoolprogramma rond 4/5 mei in samenwerking met de SNHW en de City of Wesopa. Leerlingen zullen ook deelnemen aan de landelijke herdenking in Haarlem en in gesprek gaan met Weesper ouderen.

maandag per vliegt

Als het het Casparus College lukt om voldoende sponsors en subsidie bijeen te brengen dan zou het de eerste vmbo-school van Nederland zijn en de tweede Nederlandse school die de gelegenheid krijgt deze beladen en afgelegen plek in Zuid- Duitsland te bezoeken. Het Dachau-commité heeft een uitgebreid programma klaar staan voor de 25 leerlingen van de 3e klas Zorg&Welzijn, inclusief twee overnachtingen.

Het bezoek aan Dachau maakt deel uit van een uitgebreid schoolprogramma rond 4/5 mei. De leerlingen zullen in hun voorbereiding de hele school meenemen en na afloop presentaties houden. Ook wordt het project met de titel 'Ons historisch besef' in samenwerking met de SNHW en de City of Wesopa breed getrokken met gesprekken met Weesper ouderen