Zzp'ers aan tafel met Anke Verbruggen bij Le Perron.
Zzp'ers aan tafel met Anke Verbruggen bij Le Perron. Foto: Ruth van Kessel

Met een broodje samen de week beginnen en van elkaar leren

WEESP - Elke tweede maandag van de maand ontbijten startende en ervaren zzp'ers met elkaar het Monday Morning Café Weesp in Le Perron aan de Nieuwstraat. Omdat het fijn is om de week samen te beginnen en omdat je van elkaar kunt leren.

door Ruth van Kessel

Vanuit hun eigen behoefte om gelijkgestemden te ontmoeten startten ondernemers Anke Verbruggen en Daphne Schilder een klein jaar geleden met het ondernemersontbijt in Le Perron. Verbruggen, nieuwkomer in Weesp, schoof al langer met haar laptop aan aan een tafeltje in Le Perron. In de bakkerij van Schilder vond de ondernemerscoach een inspirerende werkplek ter afwisseling van haar werkplek thuis. Verbruggen: "Ik was in Weesp op zoek naar een groep van gelijkgestemden die elkaar op een vrijblijvende manier willen inspireren om van hun onderneming een succes te maken. Waarbij niet de zakelijke kant centraal staat, maar ervaringen uitwisselen en elkaar ondersteunen en motiveren. Waar de nadruk op geven ligt en niet op nemen. Zo'n groep was er nog niet in Weesp, dus ik dacht: waarom begin ik er niet zelf een? En dan natuurlijk in een warme omgeving zoals Le Perron. Daphne, zelf een succesvolle onderneemster, wilde meteen met mij dit avontuur aangaan."

Hartelijk begroet
Maandagochtend vroeg. Het is nog stil op straat. De zon schijnt en flarden van de geur van versgebakken broodjes stijgen op uit de bakkerij aan de Nieuwstraat. Binnen in Le Perron klinkt geroezemoes. Nieuwkomers worden hartelijk begroet. Stipt om 7.00 uur neemt Anke Verbruggen het woord en legt uit wat vandaag de bedoeling is: iedere zzp'er krijgt een minuut om zich voor te stellen en een korte ondernemersvraag te stellen. Wie kan deze ondernemer helpen? Jan wil weten of iemand ervaring heeft met retail in de cloud en Jantine wil graag weten hoe anderen omgaan met continu opborrelende ideeën. Daphne brengt croissants en zoete broodjes. Amanda en Diane willen advies in het vinden van structurele donateurs voor hun goede doel, Frank wil weten hoe hij zich beter kan vermarkten en Terrence wil met zijn bedrijf in juridische dienstverlening de particuliere markt aanboren. In kleiner verband vliegen de tips over en weer. Opvallend is de bereidheid om zich in de ander te verdiepen en mee te denken. Kai krijgt de tip om zijn product in een persoonlijk verhaal op maximaal één A4'tje te formuleren. Anneke vertelt Desiree hoe ze kan zorgen dat ze beter vindbaar is op internet. De aantekeningenboekjes vullen zich. Renske is blij met de tips over hoe ze zich beter kan profileren op social media. Renske: "En ik kon mijn goede ervaring met mijn administratiesysteem doorgeven aan Desiree. Het is prettig hoe concreet je elkaar kunt helpen en op ideeën kunt brengen."

Bijdrage leveren
Verbruggen: "Met een kerngroep van 8 zzp'ers en met afgelopen maandag een piek van 16 ontbijters, durf ik het ondernemersontbijt zeker een succes te noemen. Ik vind het leuk om op deze manier een bijdrage te leveren aan de 'community' van Weesp. Het mes snijdt aan twee kanten."