Ingmar Kolbrink: 'Ik weet uit ervaring hoeveel beter je je voelt als je goed eet en voldoende beweegt.'
Ingmar Kolbrink: 'Ik weet uit ervaring hoeveel beter je je voelt als je goed eet en voldoende beweegt.' Foto: Marieke van Veen

Ingmars opdracht: mensen aan het sporten krijgen

WEESP - Sportactiviteiten opzetten kun je aan Ingmar Kolbrink wel overlaten. De vierdejaarsstudent maatschappelijk werk haalde al op zijn 9e de krant omdat hij een sporttoernooi op poten had gezet. Hij is er nooit mee opgehouden en maakt er nu zijn werk van. De Amersfoorter is sinds vorige week de buurtsportcoach van Weesp. Zijn opdracht: Weespers voor wie de drempel om wat voor reden dan ook te hoog is toch aan het sporten krijgen.

door Marieke van Veen

Sporten is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Iedereen weet dat, maar niet iedereen doet het. De redenen hiervoor lopen uiteen: gebrek aan geld, een beperking, ouderdom, gebrek aan motivatie. Aan Kolbrink de taak die drempels te verlagen.

Inventariseren
"Ik ben nu eerst begonnen met gesprekken met alle aanbieders van sport in Weesp. Vanuit een werkgroep heb ik meegekregen op welke doelgroepen ik me in eerste instantie moet richten: hangjongeren, inactieve ouderen, mensen met een beperking en mensen met overgewicht. Ik ben nu aan het inventariseren wat er binnen Weesp voor deze doelgroep al bestaat, of dat voldoende bekend is en of deelname voor de doelgroep wel financieel haalbaar is." Doet een vereniging (nog) niets voor deze doelgroepen, dan zal de buurtsportcoach proberen ze hier alsnog voor te enthousiasmeren. "Mijn voelsprieten staan continu uit. Laatst ving ik iets op over walking voetbal, een voetbalvorm waarbij in wandeltempo op een klein veld wordt gespeeld. Dat kan ideaal zijn voor ouderen of mensen met een fysieke beperking. Misschien kan FC Weesp dit aanbieden. En het lijkt me geweldig als ik hangjongeren en eenzame ouderen zou kunnen koppelen in een soort wandelproject. Misschien is dat wat naïef, maar ik ben wel heel enthousiast en dat enthousiasme probeer ik over te dragen." Als een vereniging er weinig voor voelt om mee te werken en mee te denken, dan laat Kolbrink het daarbij. "Trekken aan een dood paard heeft geen zin, dan richt ik me liever op de clubs die er wel warm voor lopen."

Overgewicht
De Amersfoorter doet zelf aan tennis, voetbal, golf en fitness. Hij heeft altijd veel gesport, maar kon dat door een vervelende blessure een tijd lang niet en is toen nogal aangekomen in gewicht. "Maar de afgelopen maanden ben ik alweer elf kilo kwijtgeraakt, dankzij een combinatie van sport en gezonde voeding. Ik voel me nu zo veel beter en weet dus uit ervaring wat voldoende beweging met je lichaam doet. Dat gun ik anderen ook. Geld mag geen reden zijn om niet te kunnen sporten, en een beperking ook zeer zeker niet." De taak die Kolbrink wacht is duidelijk, hoe zit het met zijn middelen? "Ik ga het nu in eerste instantie samen met de bestaande organisaties op poten proberen te zetten. Er zijn ook buurtsportcoaches die met een bal de straat op gaan om een balletje te trappen met hangjeugd. Dat lijkt me heel leuk, want ik werk graag met jongeren, maar er is al best heel veel in Weesp en het lijkt me beter om daar eerst meer uit te halen. Quick wins, daar begin ik mee." Eind 2017 is het moment van de waarheid. Als het aantal sportende Weespers dan is gestegen, betekent dat dat Kolbrink op de goede weg zit: "En als ik dan nog een jaar mag blijven, kan ik nog veel meer doen."