Wie straks uit het station (rechts) komt, wordt via een fraai Stationsplein en nieuwe zebrapaden naar het centrum gedirigeerd.
Wie straks uit het station (rechts) komt, wordt via een fraai Stationsplein en nieuwe zebrapaden naar het centrum gedirigeerd. Kaart: Gemeente Weesp

Nieuw Stationsplein uitnodigender

WEESP - Groener, levendiger en uitnodigender: de gemeente Weesp hoopt nog dit jaar te kunnen beginnen met het opknappen van het Stationsplein.

Het nieuwe Stationsplein legt als het ware de loper uit voor reizigers die de stationshal aan de centrumkant verlaten en vervolgens te voet of per fiets richting de binnenstad willen. De bushaltes blijven, maar bussen en ook auto's zijn straks 'te gast', zoals ze dat zeggen. Het wachthuisje voor buschauffeurs, dat nu midden op het plein staat, verdwijnt naar de zijkant van het plein. "Er zijn straks minder storende elementen", legt wethouder Astrid Heijstee (WSP) uit. "We planten zo veel mogelijk nieuwe bomen, aan de linkerkant komt een brede voetgangerszone en bij de woningen maken we een 'Delftse stoep', zodat bewoners daar bijvoorbeeld mooie bloemen of een leuk bankje kunnen neerzetten om het allemaal levendiger en leefbaarder te maken."

Nieuwe zebra's
De brede trottoirs en de versmalde rijbaan worden van mooi materiaal, waarmee het plein een knappe uitstraling krijgt. Er komt een zebrapad schuin over het plein, passend in de logische looproute naar de binnenstad. Mooie nieuwe bewegwijzering zorgt ervoor dat bezoekers die voor het eerst zijn uitgestapt op station Weesp ook de weg naar het centrum snel kunnen vinden. Het zebrapad op de Herensingel wordt zo'n vijftig meter verplaatst, zodat het verder weg ligt van de onoverzichtelijke bocht.

Het geld voor de herinrichting van het Stationsplein komt van het Rijk, dat hiervoor budget beschikbaar heeft gesteld in de slipstream van de toekomstige uitbreiding van het spoor. Het ontwerp is onlangs voorgelegd aan omwonenden, van wie volgens wethouder Heijstee er veel positief waren. In het gebied voorbij de fietsenwinkel en de trap (ook dat heet Stationsplein) hoopt de gemeente wat extra parkeerplaatsen te realiseren. De directaanwonenden zijn daar nog niet blij mee en vrezen overlast van naar binnen schijnende koplampen. Heijstee hoopt met enkele aanpassingen aan het ontwerp de bewoners hierin tegemoet te komen. Afhankelijk van het bodemonderzoek en eventuele bezwaren kan het opknappen in het vierde kwartaal van dit jaar beginnen. Tegelijkertijd wordt de riolering vernieuwd.