De VVD-kandidaten Dennis Wiersema en Pieter Duisenberg bezoeken de Verkiezingswinkel.
De VVD-kandidaten Dennis Wiersema en Pieter Duisenberg bezoeken de Verkiezingswinkel. Foto: Christian Pfeiffer

Verkiezingswinkel krijgt
vervolg bij raadsverkiezing

WEESP - Wat is het verschil tussen D66 en GroenLinks, hoe gaat het CDA om met vluchtelingen en wat als je tijdens coalitieonderhandelingen moet kiezen tussen zorg en milieu? Het zijn drie van de vele vragen die Weesper scholieren in de Verkiezingswinkel afgelopen week afvuurden op Weesper politici.

door André Verheul

De Verkiezingswinkel was op initiatief van GroenLinks Weesp een week lang ingericht in een leegstaande winkel aan de Slijkstraat. Eerlijk is eerlijk, die scholieren waren daar niet uit zichzelf naartoe gekomen. Via school waren ze benaderd om vragen te stellen aan en in debat te gaan met gemeenteraadsleden van diverse partijen. Ze toonden een verregaande belangstelling in politiek en de verkiezingscampagne. Sommigen uit eigener beweging, anderen omdat het er thuis veel over gaat en weer anderen omdat ze het vak politiek volgen als onderdeel van maatschappijleer op het Casparus College. Ambities zijn er ook: de 16-jarige Nifasa van het Casparus College vertelde dat ze later ook graag de politiek in zou willen gaan. De scholierengesprekken werden uitgezonden via Radio Weesp en zijn terug te luisteren via WeesperNieuws.nl.

Dwaze Dagen
Met de Verkiezingswinkel werd 'de politiek' zichtbaar. Tot Dwaze Dagendrukte in de Slijkstraat heeft het niet geleid, maar dat had natuurlijk ook niemand verwacht. Wel druppelden af en toe belangstellenden binnen om informatie te vragen en een vraag te stellen. Precies zoals Anke ten Doeschate en Arthur Debussy van GroenLinks het voor ogen hadden. Misschien dat de Verkiezingswinkel de politiek ook weer wat dichter bij de burger heeft gebracht. De aanwezigheid van raadsleden van verschillende partijen gaf de politiek ook even een lokaal gezicht.

Volgend jaar
De Tweede Kamerverkiezingen, die vandaag worden gehouden, hadden aan media-aandacht niet te klagen. Dat zal een stuk minder zijn als er over een jaar gemeenteraadsverkiezingen zijn. Hoewel, de talkshows zullen ook dan landelijke kopstukken aan tafel vragen met de vraag te reageren op de laatste opiniepeilingen. Maar voor de lokale kopstukken en plaatselijke thema's moet de kiezer straks bij de lokale media zijn. De Verkiezingswinkel kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Het is volgens Ten Doeschate en Debussy dan ook zeker de bedoeling dat de Verkiezingswinkel een vervolg krijgt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Een mooie gelegenheid voor lokale kandidaten om hun kiezers te ontmoeten en vice versa. Niet alleen scholieren, maar ook u als kiesgerechtigde kan nu al beginnen met het bedenken van vragen.

Verkiezing
Nog even terug naar de scholieren. De Verkiezingswinkel was niet compleet zonder verkiezing. De scholieren mochten daarom elk vijf zetels uitdelen, waarvan maximaal drie op één partij. GroenLinks en D66 bleken veruit de populairste partijen onder deze jongeren. In de winkel en via WeesperNieuws.nl kon er bovendien door iedereen gereageerd worden op stellingen. De uitslagen staan op pagina 2.