Dave Bergsma en zijn zoontje Ray bij het graf van Pascal.
Dave Bergsma en zijn zoontje Ray bij het graf van Pascal. Foto: Carlijn Kolk

Komt er na 13 jaar een steen op Pascals graf?

WEESP/DRIEMOND - Elke keer als Dave Bergsma uit Driemond de teller van zijn crowdfundingsactie checkt, zijn er weer bedragen bijgeschreven. Met elk gestort tientje komt zijn droom dichterbij: een grafsteen voor zijn broer Pascal die in 2004 verongelukte in Weesp.

door Marieke van Veen

Onze mediapartner NH besteedde vorige week aandacht aan de actie. In het filmpje vertelt de Driemonder in het bijzijn van zijn zoontje Ray wat er aan de hand is.

Tuintje
Er was destijds geen geld voor een grafsteen. In plaats daarvan maakte Daves moeder van het graf een tuintje, waar ze samen met haar kleinzoon veel tijd en liefde in stak. Maar vorig jaar werd ze ziek, waardoor het tuintje verwaarloosd raakte. Om het graf in die staat te zien is confronterend voor haar, waardoor de drempel om erheen te gaan hoog is geworden. Ondertussen wordt de situatie er niet beter op. Een mooie grafsteen, vooral een onderhoudsvriendelijke, zou dé oplossing zijn. De Driemonder hoopt dat hierdoor een bezoek aan het graf een minder zware opgave wordt voor zijn moeder.

Goede hoop
Sinds NH het filmpje uitzond en nadat het werd doorgeplaatst op WeesperNieuws.nl nemen de donaties een vlucht. In een week tijd ging de teller van 420 naar 1370 euro. Het streefbedrag is 2500 euro. Sommige mensen doneren anoniem, maar de meeste zetten hun naam en vaak ook een reactie erbij. Dat doet Dave veel: "Veel namen herken ik. Jongens waar mijn broer vroeger mee omging. Mensen uit het dorp. Het zou geweldig zijn als dit gaat lukken, ik heb goede hoop."

Motorongeluk
Pascal was een sociale jongen met veel vrienden. De belangstelling voor de begrafenis was dan ook erg groot. Nog elk jaar als de bewuste datum nadert, steken zijn vrienden elkaar een hart onder de riem. Het ging mis op 18 juli 2004. De toen 23-jarige Driemonder reed op zijn motor op de Stationsweg in Weesp toen hij even voor de rotonde door onbekende oorzaak van de weg raakte en tegen een lantaarnpaal belandde. Hij overleed ter plekke. Pascal ligt begraven op Begraafplaats Driemond, langs de Provincialeweg.

'Het zou geweldig zijn als dit gaat lukken, ik heb goede hoop'

Dreamordonate
Dave hoopt dat hij de steen op 18 juli aanstaande op het graf kan laten plaatsen. Dan is het precies 13 jaar geleden dat Pascal verongelukte. De doneerknop en meer informatie over de actie is te vinden op www.dreamordonate.nl, zoek op 'Pascal'.