Fokje van Wijk met de Erespeld op haar revers.
Fokje van Wijk met de Erespeld op haar revers. Foto: Marieke van Veen

'Mij vallen altijd alleen de mooie, leuke en grappige dingen op'

WEESP - Kunstenares Fokje van Wijk is vorige week overleden. Dat hebben mensen uit haar omgeving bekendgemaakt. De Weespse is 83 jaar geworden.

door Marieke van Veen

Fokje van Wijk was keramiste. Ze maakte prachtige schalen en vazen van gebakken klei en glazuur. De geheimen van deze techniek deelde ze met de leden van de Kreatieve Groep Weesp, waar ze de keramiekgroep begeleidde.

Daarnaast was ze vele jaren vrijwilliger bij de synagoge aan de Nieuwstraat - onder meer als bestuurslid, maar ze regelde ook lange tijd alles rondom de verhuur van de synagoge als expositieruimte aan kunstenaars.

Als dank voor al haar goede werk kreeg de Weespse in 2011 de Erespeld van Weesp uitgereikt door toenmalig burgemeester Horseling. Dat was tijdens de opening van haar overzichtstentoonstelling. Na deze expositie ging de gezondheid van de kunstenares hard achteruit. Ze had de ziekte van Parkinson, iets waar ze heel open over was. Tegen het WeesperNieuws zei Fokje in 2004: "Vanwege de Parkinson geven mijn hersens niet meer alle signalen door aan mijn ledematen. Dan loop ik op straat te zwabberen als een dronken lor. Je ziet de mensen kijken. Daar heb ik dan in mijn eentje veel plezier om. Dan denk ik: zonde eigenlijk, dat ik niet echt een borreltje op heb." Op de vraag wat ze het lelijkste plekje van Weesp vond, zei ze: "Ik kijk niet op die manier om me heen. Mij vallen altijd alleen de mooie, leuke en grappige dingen op." De laatste periode van haar leven bracht ze door in een zorginstelling. Woensdag 15 maart is er van 10.45 tot 11.15 uur een condoleance bij Myositis in Weesp. Na afloop wordt Fokje in besloten familiekring gecremeerd. De synagoge houdt op dat moment een eigen herdenking in de synagoge.