Nico ter Beek met de stekker van een van zijn verdwenen zagen. 'Dit model woog ongeveer 150 kilo.'
Nico ter Beek met de stekker van een van zijn verdwenen zagen. 'Dit model woog ongeveer 150 kilo.' Foto: Christian Pfeiffer

Bizarre roof: Ocean's Eleven in de Aetsveldsepolder

WEESP - Met angstaanjagende precisie is aannemer Nico ter Beek vorige week bestolen van zijn gereedschap. Zijn bedrijf en naastgelegen woonhuis aan de Aetsveldseweg moet al tijden in de gaten zijn gehouden. De schade loopt in de vele tienduizenden euro's.

door Christian Pfeiffer

Vorige week, in de nacht van woensdag op donderdag, werd de loods op zijn terrein aan de Aetsveldseweg het doelwit van inbrekers. Vermoedelijk zo'n tien inbrekers zijn uren bezig geweest om minutieus zijn bedrijf te ontmantelen. Dat deden ze niet lukraak: ze wisten de weg op het terrein en de sluiproutes door de loodsen van de grote boerderij, vertelt de geschokte aannemer. De voorbereidingen waren van dien aard, dat het net is of Nico de film Ocean's Eleven beschrijft als hij vertelt wat hem is overkomen.

Via het weiland
De Weesper heeft al 20 jaar een aannemersbedrijf en in al die jaren heeft hij enorm veel gereedschap verzameld. "Ze zijn waarschijnlijk begonnen om 1.00 uur, vlak nadat wij naar bed zijn gegaan. Ze zijn ons terrein opgekomen achterom, via het weiland en vervolgens via de paardenstal in onze werkplaats gekomen.

De zaagtafel werd losgeschroefd met zijn eigen gereedschap

Daar hebben ze zaagtafels losgemaakt met mijn gereedschap, de bus die binnen stond opengebroken en leeggeroofd en al het losse gereedschap meegenomen", zo vertelt Nico.

Alle spullen werden met zijn eigen kruiwagens naar de achterkant van het terrein gebracht. Rond 03.30 werd waarschijnlijk 'het transport' opgeroepen: zeker twee bestelwagens waren nodig die het weiland inreden en daar alle spullen inlaadden. De camera van de buurman die op de weg gericht stond, werd rond die tijd onklaar gemaakt. Al die tijd merkte Nico niks en zat bovendien ook opgesloten in zijn huis.

Georganiseerde bende
De binnendeur naar de loods was gebarricadeerd en zijn achterdeur dichtgebonden. "Ze wisten waar ik slaap, ze wisten de routes binnendoor, de kruiwagens, de camera van de buurman en de weg achterom." Nico is samen met de politie bezig de camerabeelden in de omgeving op te vragen. De bestelwagens zijn daar mogelijk op te zien. Zelf gaat de aannemer uit van een georganiseerde bende. "Ik heb echt met niemand ruzie, dus het is denk ik geen bekende." Ook de politie noemt de roof zeer opvallend. Een inbraak met deze voorbereiding, precisie en buit komt niet vaak voor. Er wordt dan ook gehoopt dat iemand die bewuste nacht iets gezien heeft. Bellen met de politie kan op 0900-8844. De inbrekers hebben mogelijk de weken daarvoor zich ook al in de buurt opgehouden. Dat kan op het stille Aetsveldseweggetje zijn geweest, maar misschien ook wel vanuit van Aetsveld.

Vesting
Nico ter Beek neemt in ieder geval het zekere voor het onzekere. Zijn terrein verandert in een vesting: er komen beveiligingsmaatregelen.