Eric Smaling wacht niet af tot er een zetel vrijkomt.
Eric Smaling wacht niet af tot er een zetel vrijkomt. Foto: Christian Pfeiffer

Eric Smaling (SP): 'Misschien
word ik nu wel trambestuurder'

WEESP - Weesper Tweede Kamerlid Eric Smaling stapt uit de politiek. Zijn partij, de SP, behaalde woensdag 14 zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen terwijl Smaling op plek 15 stond. "Ik ga niet meer wachten tot er eventueel een plek vrijkomt", zei hij tegen Radio Weesp.

door André Verheul

Bij de vorige verkiezingen viel Smaling ook net buiten de boot, maar mocht alsnog de Kamer in toen een partijgenoot wegens zwangerschap haar zetel beschikbaar stelde. Een dergelijk scenario wacht hij nu niet meer af. Het is tijd om wat anders te gaan doen, zegt hij.

De Weesper kijkt met grote tevredenheid terug op wat hij in de voorbije jaren heeft kunnen doen. Zo kwam hij op voor bewoners die zonder al te veel inspraak een windmolenpark voor de deur dreigen te krijgen. Ook maakte Smaling zich hard voor grenzen aan de bouw van vakantiehuisjes langs de kust van Zeeland, zorgde hij er mede voor dat er een einde gaat komen aan piepende treinen in Hilversum en bezocht hij inwoners van Hoorn die ellende ondervinden van bodemvervuiling. "En zo sjouw je als Kamerlid door het land heen om je idealen waar te maken", aldus de SP'er.

Schaliegas
Op het gebied van ontwikkelingssamenwerking heeft Smaling sterk bijgedragen aan een nieuwe visie, waarbij het beleid zich vooral op Afrika concentreert. Smalings laatste wapenfeit in het parlement is een (aangenomen) motie om niet te beginnen aan het winnen van schaliegas. "Als die wordt uitgevoerd, zullen ze in de Noordoostpolder en rondom Boxtel wel blij met me zijn."

Weesp
Over zijn toekomst heeft Smaling nog geen besluit genomen. Hij wil eerst wat dingen op een rijtje zetten. "Misschien wil ik iets blijven doen met ontwikkelingssamenwerking. Of anders word ik eindelijk eens trambestuurder, dat heb ik altijd al graag willen zijn."
Als het om de SP in Weesp gaat, houdt Smaling zich nog wat op de vlakte. Het is nog te vroeg om hem te vragen een rol te spelen bij de oprichting van een eventuele Weesper afdeling die aan de gemeenteraadsverkiezingen wil meedoen, zo geeft hij aan. In Weesp stemde 7% op de SP. Dat is relatief veel in deze regio.

Uitslag
Net als in veel andere gemeenten kreeg de VVD in Weesp de meeste stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Ook hier werd een enorm verlies voor de PvdA en grote winst voor GroenLinks genoteerd. Opvallend is de relatief grote steun voor nieuwkomer DENK.

De uitslag (tussen haakjes 2012)
VVD 23.1% (29.4)
D66 15.6% (10.4)
GroenLinks 12.0% (3.1)
PVV 10.3% (8.7)
CDA 9.5% (5.9)
SP 7.0% (7.7)
PvdA 6.8% (27.7)
PvdD 3.8% (2.1)
50+ 3.9% (2.6)
DENK 2.7%

In Weesp waren er 14.189 kiesgerechtigden. De opkomst was 83,3%, flink hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2012 (75.5%).