Daan Pont bedankt iedereen en spreekt zijn verrassing uit.
Daan Pont bedankt iedereen en spreekt zijn verrassing uit. Foto: Christian Pfeiffer

Koninklijke onderscheiding voor Weesper rallyorganisator

WEESP - Toen hij zaterdag burgemeester Bas Jan van Bochove ontwaarde bij de start van de grote Zuiderzeerally in Emmeloord stond Daan Pont (64) uit Weesp wel even raar te kijken. Maar ja, de burgemeester had al vaker gezegd dat hij van mooie auto's hield. Het kwartje viel pas toen Van Bochove opeens het podium opstapte en Daan Pont naar voren riep.

door Marieke van Veen

De Weesper werd zaterdag tot zijn grote verrassing koninklijk onderscheiden. Een zaal vol enthousiaste rallyliefhebbers was er getuige van dat Pont benoemd werd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ook vanuit ASV de Vechtstreek uit Weesp waren er mensen speciaal voor dit moment naar Flevoland gereden.

Gewoon aan de bak
"Of ik zelf ook vind dat ik dit verdiend heb? Dat vind ik moeilijk om over jezelf te zeggen. Maar ik voel me wel heel trots." Het was een feestelijk moment, maar daarna moest de Weesper natuurlijk wel gewoon aan de bak. Al sinds het begin van de jaren tachtig maakt Pont zich verdienstelijk voor de rallysport. Hij heeft meerdere bestuursfuncties uitgeoefend bij KNAC Nationale Autosport Federatie, is de drijvende kracht achter de jaarlijkse autosportrit de Nacht van Weesp, en organiseert sinds 1986 zijn 'eigen' Zuiderzeerally. Door de jaren heen is hij uitgegroeid tot een begrip in de Nederlandse rallywereld.

Niet zelf meedoen
Is hij het nooit eens zat, al dat geregel? "Soms als iets heel moeizaam gaat, dan denk ik heus weleens 'pffff'... Maar als het dan toch allemaal weer gelukt is en het een mooi evenement met enthousiaste deelnemers is geweest dan geeft me dat veel voldoening." Zelf al die evenementen organiseren betekent wel dat de Weesper niet als deelnemer mee kan rijden. "Ik ben in 1976 vanuit Naarden naar Weesp verhuisd en ben toen gaan meedoen aan de Nacht van Weesp, die toen nog niet zo heette trouwens. Na een jaar of vijf ben ik in de organisatie gekomen en toen kon ik zelf niet meer meerijden inderdaad. Ja jammer, maar gelukkig zijn er ook nog ritten die door andere leden worden uitgezet en georganiseerd en daar kan ik dan samen met een goede vriend wel aan meedoen. Dat vind ik dan ook altijd heel leuk."

Uit de hand gelopen hobby
Hoeveel uur hij per week aan deze uit de hand gelopen hobby kwijt is, vindt Pont lastig in te schatten. "Het zijn in ieder geval meerdere momenten per week. Maandag ben ik bijvoorbeeld teruggegaan naar Emmeloord, onder meer om een rondje langs de sponsors te maken om ze te bedanken. Zo is er altijd wel iets. Maar ik doe het graag en heb er ook de tijd voor."

46ste nacht van Weesp
Het eerstvolgende grote evenement waar de Weesper zich in vast kan bijten, is de 46ste Nacht van Weesp. Die wordt in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 mei verreden. Een kleine honderd equipes hebben zich hier inmiddels al voor aangemeld.