In de rij voor een stemlokaal in Hilversum.
In de rij voor een stemlokaal in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Tweede Kamer: zo stemde de Gooi en Vechtstreek

REGIO - De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in de zeven gemeenten in de Gooi en Vecht-streek wijkt nauwelijks af van het landelijke beeld. Toch is het leuk even in de cijfers te duiken.

Zo zout als in Laren (47,1%) werd het verder niet gegeten, maar overal in deze regio werd de VVD wel overduidelijk de grootste partij, ondanks een stevig verlies. In Blaricum leverden de liberalen het meeste in (8,7%). D66 kwam in Weesp, Hilversum, Blaricum, Laren en Gooise Meren als tweede uit de bus. In Eemnes en Huizen was het CDA de runner-up. GroenLinks boekte de grootste winst, met uitschieters in Weesp (+8,9%) en Hilversum (+8,4%). In deze gemeenten ging de PvdA het hardst onderuit: respectievelijk -20,9% en -18,8%.
De PVV, landelijk de tweede partij, kwam in deze regio consequent als vierde partij uit de bus. Behalve in Gooise Meren, waar de partij van Wilders als vijfde eindigde. Overal werd een kleine winst geboekt, het grootst in Huizen en Laren (+2,4%). In Eemnes noteerde de PVV het grootste aandeel (10,4%) van de uitgebrachte stemmen. Forum voor Democratie scoorde 2% of meer in Gooise Meren, Laren en Eemnes, terwijl Blaricum de kroon spande met 3,3%. Bij de nieuwkomers stonden kandidaten uit Bussum, Hilversum en Muiderberg op de lijst.

Twee regiogenoten zijn in de Tweede Kamer gekozen: Jeanine Hennis uit Nederhorst den Berg (VVD) en Léonie Sazias uit Hilversum (50PLUS). SP'er Eric Smaling moet zijn Kamerzetel (zoals het er nu voorstaat) opgeven. De SP scoorde goed in zijn woonplaats Weesp, terwijl die partij er niet in de gemeenteraad is vertegenwoordigd. Ook 50PLUS en DENK behaalden hun regiotopscore in Weesp, de Partij voor de Dieren deed dat in Hilversum.

De opkomst kwam in alle gemeenten ruim boven de 80% uit, met Laren traditioneel als koploper: 87,1%.