In de hele regio waarschuwt de politie fietsers die appen in het verkeer.
In de hele regio waarschuwt de politie fietsers die appen in het verkeer. Foto: Joost Lammers

Strijd tegen appen op de fiets

REGIO - Appen op de fiets is levensgevaarlijk. De politie denkt dat het een van de oorzaken is van dat het aantal dodelijke aanrijdingen in het verkeer voor het eerst sinds jaren weer toeneemt. De politie in Gooi en Vechtstreek heeft het benoemd tot een van de speerpunten. Agenten controleren meer en waarschuwen ouders en kinderen voor de gevaren.

Gooise agent Wout Boevé is persoonlijk erg begaan met het waarschuwen voor de gevaren van bellen of appen op de fiets. Hij maakte de gevolgen van onoplettendheid in het verkeer van dichtbij mee. "Een aantal jaar geleden is er een aanrijding geweest met een 14-jarig meisje, waar ik bij ben geweest. Zij had ook oordopjes in en die oordopjes hingen aan de spiegel van de auto na de aanrijding. Zij heeft het helaas niet overleefd." Wout vertelde dit verhaal kort geleden ook aan een meisje dat hij aanhield, omdat ze met een telefoon in de hand, een koptelefoon op en zonder fietsverlichting fietste in het donker. "Ze fietste richting het midden van de weg en dat vond ik heel gevaarlijk. Ze denken niet na over het gevaar. Totdat je ze erop aanspreekt en inderdaad zo'n verhaal vertelt en dan zeggen ze wel dat ze het snappen."

Duizenden reacties
Hij deelt het verhaal ook op Facebook. "Ik dacht: hoe kan ik dat verhaal meer bereik geven, ervoor zorgen dat meer mensen beseffen dat het gevaarlijk is om afgeleid door hun telefoon door het verkeer te gaan, ook op de fiets." Hij krijgt duizenden reacties. "Velen kennen ook het verhaal van Tommy-Boy, die geschept werd op de Franse Kampweg in Bussum. Zijn vader is sindsdien ook met een waarschuwingscampagne bezig." Dat het zo leeft, is voor de politie aanleiding om extra te gaan controleren op appen op de fiets, rijden door rood licht en fietsen zonder verlichting. Het is ook hard nodig volgens Wout.

Waarschuwen
"Het Gooi is geen uitzondering. Het gebeurt in heel Nederland, overal. Er komen steeds meer aanrijdingen, steeds meer dodelijke aanrijdingen. Voor het eerst in jaren gaan de aanrijdingscijfers weer omhoog. Ik denk dat afleiding in het verkeer daar een grote oorzaak van is. Daarom vind ik het extra belangrijk dat we daar aandacht aan besteden."

Het blijft vooralsnog bij waarschuwen, want mobiel gebruik op de fiets is nog niet strafbaar, maar als het aan de minister en Wout ligt gaat dat veranderen. "Ik denk dat het heel goed zou zijn als we dit ook kunnen gaan handhaven." De geboorte van zijn zoon heeft hem extra motivatie gegeven. "Het raakt me persoonlijk nog meer nu ik vader ben geworden. Nu kan ik me ook voorstellen... nee, ik kan me het niet voorstellen. Ik wil het me ook niet kunnen voorstellen dat ik een kind verlies. Ik heb vaker ouders gezien die hun kind hebben verloren. Je wereld stort in elkaar. Dus alles wat we eraan kunnen doen om dit soort aanrijdingen te voorkomen, vind ik dat we moeten doen."