De spandoeken zijn in de nacht van zondag op maandag opgehangen.
De spandoeken zijn in de nacht van zondag op maandag opgehangen.

Geschrokken en bezorgd na spandoeken bij moskee

WEESP - De spandoeken met anti-islamteksten hebben Mohamed Ouardi, de voorzitter van de Assoenatmoskee, diep geschokt. Maar het brengt ook bezorgdheid en zelfs angst. In de nacht van zondag op maandag werden de doeken opgehangen bij de moskee in aanbouw op de Nijhoffstraat.

De moskeevoorzitter: "Het is verschrikkelijk. Ik ben bang dat het erger wordt, dat er misschien een aanslag komt, dat mensen tegenover elkaar komen te staan".

Ouardi hoorde 's ochtends dat er op de bouwhekken rond de moskee spandoeken hingen met anti-islamteksten. "We zijn allemaal Weespers, ongeacht onze achtergrond", aldus Ouardi, die hoopt dat niemand gehoor geeft aan de bedoelingen van de anonieme spandoekmakers. De buurtbewoners steken de moskeegebruikers een hart onder de riem met bemoedigende reacties. "Ook uit christelijke hoek kregen we een reactie, ook zij keuren het af en zeggen het vreselijk te vinden."

Het werk aan de moskee gaat gewoon door. In mei gaan de deuren open. De moskee, die al jaren aan de Nijhoffstraat is gevestigd, is dan helemaal nieuw. De politie heeft de spandoeken in beslag genomen en onderzoekt de zaak. 'Stop de bouw. Kom in verzet', zo stond er onder meer.

Op social media maakte de actie de tongen los. "Te beschamend voor woorden." "Dit doe je toch niet?" "Wie is er nu aan het haatzaaien?" Allemaal reacties op WeesperNieuws.nl. "Ik ben geen 'fan' van de islam, maar ik gun mijn buren hun geluk. Het zijn gewone mensen die voor mij en jou de deur openhouden; de buurkinderen op het trapveldje."

Burgemeester Bas Jan van Bochove noemt het ophangen van anti-islamspandoeken bij de moskee "verwerpelijk". "In de afgelopen nacht zijn er spandoeken met leuzen opgehangen bij de Assoenatmoskee in Weesp. Een dergelijke actie waarbij een groepering in onze samenleving publiekelijk te schande wordt gemaakt, en waarbij terreur en islam onlosmakelijk met elkaar verbonden worden, vind ik verwerpelijk. In Weesp wonen en leven mensen met verschillende opvattingen en geloofsovertuigingen al jarenlang verdraagzaam met elkaar. Laten we dit vooral met elkaar in stand houden en elkaar met respect en verdraagzaamheid blijven ontmoeten en met elkaar omgaan."

Ook reacties vanuit de gemeenteraad. Lars Boom van de grootste partij, de WSP: "Wij vinden dit soort uitingen niet kunnen. En natuurlijk, iedereen mag van alles zeggen of schrijven; er is vrijheid van meningsuiting, maar ook vrijheid van religie. En in een beschaving discussieer je open met elkaar en niet anoniem als een dief in de nacht."

Afkeurende geluiden ook van D66, CDA en GroenLinks. PvdA-raadslid Kitty Jong: "Niet in de laatste plaats is de actie on-Weesps. Wij kennen in Weesp geen grote spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen, hetgeen onder meer wordt bewezen door de afkeurende reacties."

Een ander geluid is er van de eenmansfractie DSB. Fractievoorzitter Gerton van Unnik: "Spandoeken ophangen is niet mijn instrument. Daar word ik nogal kriegel van. Maar ik heb mij altijd tegen de komst van de moskee gekeerd."

Kort na de actie bij de moskee doken er op de Facebookpagina Pegida Nederland foto's op van de doeken. Die foto's zijn waarschijnlijk door de dader(s) gemaakt. Pegida belooft bescherming voor de makers van de foto's. Pegida, voluit de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland, ontstond eind 2014. Critici beschouwen de groep als vreemdelingenhaters.