Amber Koeman (links) is trots op haar 'instapper' Anika Bartelsman.
Amber Koeman (links) is trots op haar 'instapper' Anika Bartelsman.

'Ik probeer het beste uit iedere turnster te halen'

WEESP - Sinds Amber Koeman (21) is gestopt met turnen legt de Weespse zich volledig toe op het trainen van de nieuwe lichting. Hierbij gebruikt ze de kennis en kunde van nu. Dat werpt zijn vruchten af, want WVGV is terug op het landelijke turntoneel. Dat smaakt naar meer. Koeman zou graag met haar meiden het hoogste nationale niveau (N1) willen bereiken.

door Marieke van Veen

Afgelopen zaterdag was er een districtskampioenschap in Amsterdam. Anika Bartelsman (samen met Amber Koeman op de grote foto) mocht in de instap N2 strijden tegen leeftijdsgenoten uit Noord-Holland en Utrecht. De volgende ronde haalde het meisje helaas niet, maar: "Ze heeft zich verbeterd ten opzichte van de vorige wedstrijdenen; het was een heel sterk deelnemersveld. We mogen al heel trots zijn dat Weesp sinds tijden op dit niveau mee mag doen."

Daarnaast was er ook een recreatiewedstrijd in Huizen. Hierbij zijn maar liefst twintig medailles behaald door turnsters van WVGV. Waar komen die recente successen vandaan? Koeman: "Binnen de vereniging en de trainers komt er steeds meer kennis over hoe je het trainen het beste kunt aanpakken. Dat probeer ik zo goed mogelijk toe te passen. Vroeger trainde je een bepaald element gewoon net zolang tot het een keer lukte. Nu trainen we in kleine stapjes met als doel alle elementen te halen en kracht en lenigheid op te bouwen. Dat werpt zijn vruchten af, want je ziet de meisjes groeien. Het plezier moet altijd vooropstaan, maar tegelijkertijd probeer ik het beste uit iedere turnster te halen." Als een kind écht talent heeft, ligt een overstap naar een topclub voor de hand. WVGV is dus eigenlijk een kweekvijver. "Jammer dat je ze dan los moet laten. Maar we mogen vooral heel trots zijn. Het is al heel mooi wat we nu met zo'n kleine gymnastiekvereniging in zo'n kleine zaal met weinig toestellen kunnen bereiken." Het liefst zou de pabo-studente met WVGV ook op nationaal topniveau willen meedoen: "N1 zou fantastisch zijn, maar laten we ons eerst maar eens richten op N2 en N3."

Binnen WVGV staat het plezier voorop.