Het Rode Dorp is door gemeente eerder aangewezen als een karakteristiek stukje Weesp.
Het Rode Dorp is door gemeente eerder aangewezen als een karakteristiek stukje Weesp. Foto: Christian Pfeiffer

Gedwongen funderingsherstel. Kosten? 80.000 euro

WEESP - De funderingen onder Het Rode Dorp zijn bar slecht en eigenaar Ymere gaat ze opknappen om de karakteristieke wijk te behouden. Maar het is ook slecht nieuws voor zes huishoudens die een voormalig huurhuis kochten. Zij moeten gedwongen meedoen. Kosten? 80.000 euro.

door Christian Pfeiffer

Het Rode Dorp is de bijnaam voor de sociale woningbouw in de Talmastraat, het Singel en de Schaepmanstraat. Bij de huizen aan de noordkant van de wijk is door eigenaar Ymere in 2013 houtrot in de funderingspalen en betonrot in de vloerbalken vastgesteld. De situatie is zo ernstig dat herstel noodzakelijk is om de huizen te behouden. Maar begin deze eeuw zijn zes huurhuizen door de toenmalige eigenaar De Woningbouw verkocht. In 2006 de laatste, daarna werd besloten de wijk toch huur te houden.

Die zes huishoudens waren toen niet op de hoogte van de problemen. De Woningbouw overigens ook niet. Maar omdat de wijk in huizenblokken is gebouwd, moet de fundering onder hele blokken tegelijk worden aangepakt. De huurwoningen delen muren met de koopwoningen. Dus moeten de particuliere eigenaren gedwongen meedoen met het funderingsherstel, zo was de boodschap twee geleden op een informatieavond van Ymere.

"We hebben de kosten in kaart gebracht. Per huis zijn de kosten 80.000 euro", zo laat Ymere weten. "We moeten op de begane grond de vloeren en de binnenmuren weghalen. Dan worden er nieuwe palen geheid en komen er een nieuwe vloer en muren in. We bieden de bewoners ook de mogelijkheid om alleen het minimale te doen, dan zijn de kosten 45.000 euro. Dan is er alleen een nieuwe vloer, geen muren."

Weigeren de bewoners mee te doen, dan stapt Ymere naar de rechter. Want die zes huishoudens met slechte fundering zouden de stabiliteit van het hele blok in gevaar kunnen brengen. Maar waar haal je ineens 80.000 euro vandaan? "Omdat we ook wel snappen dat dit een enorm probleem voor de bewoners is, hebben ze nog een jaar de tijd om de financiering te regelen. De blokken met daarin de koophuizen komen als laatste aan de beurt, volgend jaar pas."

De WSP vraagt of de gemeente kan helpen

Het gedwongen funderingsherstel doet in de politiek de wenkbrauwen fronsen. Fractievoorzitter Lars Boom van de WSP heeft het college van B en W al om een reactie gevraagd. Hij vraagt zich ook af of de gemeente hier de helpende hand kan bieden, wellicht bij de financiering.