Vanaf links: een van de babymonsters, Marijke Bauwens, Alexander Bauwens en Zoetje.
Vanaf links: een van de babymonsters, Marijke Bauwens, Alexander Bauwens en Zoetje. Foto: Marieke van Veen

Fatsnerran viert 40ste verjaardag met overzichtsvoorstelling

WEESP - Poppentheater Fatsnerran bestaat 40 jaar. Dat werd zaterdag gevierd met een eenmalige overzichtsvoorstelling. In Nelis blikken Alexander en Marijke Bauwens daar samen met hun lievelingspoppen op terug.

door Marieke van Veen

Keukenprinses Zoetje is Alexander Bauwens kleine vriendinnetje: "Als de voorstelling 'Prins Heerlijk' ten einde loopt, heb ik altijd een gesprekje met Zoetje. Dat verloopt iedere keer anders. Op het podium leeft ze. Maar thuis ligt ze in een bak in de garage te wachten op de volgende voorstelling. Ze is in feite een stuk gereedschap. Zielig? We kunnen onze poppen moeilijk allemaal mee naar bed nemen: het zijn er in totaal ruim 120."

"Als we gaan toeren, liggen de poppen van die voorstelling wél in de woonkamer", vertelt Marijke. "Maar vaak in stukken. Dan ligt de vensterbank vol geschilderde handjes en staan er vijf poppenkoppen naast elkaar te drogen op de kast. Ons huis is niet geschikt voor een foto in VT Wonen."

Alweer veertig jaar bestaat het poppentheater. Sindsdien zijn Alexander en Marijke zo'n twintig voorstellingen verder. Ze begonnen met een traditionele houten poppenkast, belicht door een spotje dat op een houten plankje was bevestigd. Het lampje kon aan en uit, dat was het. Inmiddels heeft de kast plaatsgemaakt voor een open toneel met mooie decors en hebben ze een professionele geluidsinstallatie bij zich. Door verschillende scènes te spelen uit voorstellingen van vroeger en nu was zaterdag goed te zien hoe Fatsnerran zich ontwikkeld heeft.

Het echtpaar werd ook nog verrast met de erespeld van poppenspelersorganisatie NVP-UNIMA. Het bestuurslid dat de speldjes kwam uitreiken, had de versieringen moeten lenen van eerder geëerde poppenspelers. "Als voorzitter van de NVP-UNIMA beheer ik die speldjes namelijk zelf", lacht Alexander Bauwens. "Ze konden ze dus niet via mij aanvragen, dan had ik onraad geroken. Dus hebben ze speldjes teruggevraagd aan mensen bij wie ik ze eerder zelf heb opgespeld. Ach, dat ruilen we wel weer om." Overigens kon het publiek van zaterdag zelf ook iets opspelden: een speciaal voor het jubileum door Kien Hertoghs ontworpen pinnetje. Marijke: "Ook op de gebakjes was dit jubileumlogo te zien. Het was echt een feest met alles erop en eraan. We hadden ook kunnen gaan toeren met een jubileumvoorstelling, maar we wilden nu graag eens echt een feest geven om iedereen te bedanken die ons de afgelopen 40 jaar heeft gesteund en geholpen."

In de theaters spelen ze zo veel mogelijk samen, schoolvoorstellingen en workshops kan/doet Alexander alleen. Marijke is doordeweeks namelijk ook nog juf op De Terp. Op dit moment worden vooral de voorstellingen 'Prins Heerlijk' en 'Monsterlijk Mooi' geboekt. Marijke nam naar de ijssalon een van de babymonsters mee, ze is gek op ze: "Ze doen allemaal stoute dingen en daar reageren de kinderen altijd heel leuk op."