De hangjongeren hadden een fijn plekje aan het Spoorpad.
De hangjongeren hadden een fijn plekje aan het Spoorpad.

'Niemand had last van ons, waar moeten we nu heen?'

WEESP - Het door jongeren zelf geregelde jeugdhonkje aan het Spoorpad is in de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 maart in vlammen opgegaan. In de fik gestoken, denken de gebruikers, maar ze hebben geen idee wie dat gedaan zou kunnen hebben. Buurtbewoners hadden volgens hangjongerenwoordvoerder Mitchell Noordhoff totaal geen last van de caravan.

door Marieke van Veen

Mitchell Noordhoff is een van de vijftien tot twintig jongeren die vrijwel dagelijks de caravan bezochten: "'s Morgens, 's middags, 's avonds en 's nachts. Met hoeveel we waren verschilde per moment, afhankelijk van wie er vrij waren van school en/of werk."

Ze hadden het ding begin maart gratis van iemand gekregen en de politie had er op deze locatie - op ruime afstand van een woonwijk en aan het zicht onttrokken door bosjes - geen problemen mee.

Voor de caravan hadden de jongeren een soort plaatsje gemaakt met wat tweedehands meubilair. Ze konden elkaar hier ontmoeten en praten, chillen en lachen zonder anderen tot last te zijn. Ging het regenen, dan zaten ze droog. Zo nu en dan kwam de politie even poolshoogte nemen. Mitchell: "Ze zijn een keer of zes langsgeweest om te kijken of het netjes was, en dat was het. Ook de gemeente is langsgeweest." Een goede oplossing zo, vonden alle betrokken partijen. Een soort gecontroleerde hangplek.

Geen tweede kans
Nog geen drie weken later is er een einde gekomen aan deze constructie. In de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 brandde de caravan volledig uit. De wrakstukken zijn de zondag erop opgeruimd. Mitchell en zijn vrienden hebben er flink de pest over in. Zo'n comfortabele hangplek dient zich vast niet snel een tweede keer aan. Mitchell vreest ook dat de politie en gemeente vanwege de brand(stichting) een volgende keer minder coulant zullen zijn.

'Nog zo'n kans zullen we vast niet zo snel meer krijgen'

Buurthuis
Zijn vrienden ontmoet Mitchell nu weer op de geijkte hangplekken in de 'bewoonde' wereld van Weesp: bij de Spar in Aetsveld, bij het OAZ-gebouw in Zuid of bij de brandweerkazerne: plekken die voor omwonenden geluidsoverlast met zich mee kunnen brengen. Mitchell zou het liever ook anders zien: "Een goeie oplossing zou een buurthuis zijn waar we met z'n allen naartoe kunnen gaan."

Mitchell hoopt dat er iemand is die iets gezien heeft of meer weet over de brand. Tips kunnen worden doorgegeven aan de politie op 0900-8844.