Verder bezuinigen is niet mogelijk, aldus Broertjes.
Verder bezuinigen is niet mogelijk, aldus Broertjes. Foto: Christian Pfeiffer

Broertjes: 'We moeten meer betalen voor de brandweer'

HILVERSUM - De rekening voor de nieuwe bezuinigingsronde bij de Brandweer Gooi en Vechtstreek komt voor een deel op het bord van de inwoners. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes vermoedt dat het bijna onvermijdelijk is dat de regiogemeenten de portemonnee extra moeten trekken.

"Je hebt niet zo veel kansen om grote sommen geld te bezuinigen", aldus Broertjes over de besparingsvoorstellen die nu op tafel liggen. "Daarom zeggen wij tegen gemeenten: jullie moeten lappen. Dat gaat dan om een paar euro per inwoner. Daar zal het wel op neerkomen. Voor veiligheid moet je ook betalen. We zitten nu eenmaal in een onveilige samenleving. Veiligheid is gewoon duur. Ik denk dat het onvermijdelijk is dat we het hogere bonnetje ten behoeve van hun veiligheid bij de bevolking gaan neerleggen."

Vorige week werd bekend dat de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek opnieuw moet bezuinigen. Het gaat om een bedrag van 1,5 miljoen euro. De kosten lopen op door loonindexering en bijvoorbeeld een veel hogere huur die de provincie Noord-Holland vraagt voor het oefencentrum op Crailo. Daarom heeft een stuurgroep enkele besparingsvoorstellen gedaan. Zo wil de brandweer zich meer richten op preventie.

Geen vet op botten
Tevens zegt de Veiligheidsregio serieus te kijken naar samenwerking met Flevoland. Van het besparen op het aantal kazernes, voertuigen, middelen of personeel is Broertjes geen voorstander. De vorige bezuinigingsronde van structureel 3,1 miljoen euro, 17 procent in totaal, heeft ervoor gezorgd dat er organisatorisch geen vet meer op de botten zit.