Toneel, dans en muziek/zang wisselen elkaar af in 'Lord of the Flies'.
Toneel, dans en muziek/zang wisselen elkaar af in 'Lord of the Flies'. Foto: Marieke van Veen

Vrij van wetten en regels gaat het mis

WEESP - Maandagavond is in de binnenbak van Manege Bleijenberg aan de 's-Gravelandseweg de theatervoorstelling 'Lord of the Flies' in première gegaan, alweer de elfde voorstelling van het Vechtstede Theater.

door Marieke van Veen

Dit jaar is er gekozen voor de gelijknamige debuutroman van William Golding uit 1954. Hij schreef het verhaal naar aanleiding van de gruwelijkheden die hij had meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een groep schoolkinderen stort met een vliegtuig neer op een onbewoond eiland. Om te kunnen overleven zouden ze goed moeten samenwerken, maar de nette kostschoolkinderen vallen in afwachting van hun redding ten prooi aan barbaarse, primitieve instincten en dat heeft gruwelijke gevolgen. De grimmige voorstelling bevat naast toneel ook veel dans en zang/muziek.

Vijftig leerlingen
Maar liefst vijftig Vechtstede-leerlingen werken mee aan de productie, die geregisseerd wordt door professionals Jorn Laponder en Dieuwertje Stienstra. De danscomposities zijn gemaakt door professioneel choreograaf Roos-Anne Brugman. En oud-leerling Jelle Gemert is samen met Vechtstede-leerling Lorenza Kok verantwoordelijk voor de muziek. Na afloop kreeg het team een staande ovatie. Een première kan soms onwennig spel opleveren, maar de leerlingen zaten er helemaal in. Als er al wat misging, merkte het publiek daar niets van.

Door te kiezen voor Manege Bleijenberg als locatie keert het Vechtstede Theater terug op de plek waar het in 2007 allemaal begon. Toen debuteerde de theatergroep met 'Odysseus'. Elf jaar later zijn de spelers van toen er niet meer bij, zij zitten immers inmiddels niet meer op deze school. De groep wisselt elk jaar van samenstelling. Het gezelschap bestaat uit brugpiepers tot bijna-schoolverlaters, van mavo tot vwo. Samen werken zij na schooltijd maandenlang aan de theatervoorstelling.
Ook woensdag en donderdag zijn er nog voorstellingen. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten kunnen gereserveerd worden via vsc.theater@gmail.com. Trek warme kleding aan en/of neem een deken mee, want het koelt 's avonds af.